hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az ágazati informatika nekrológja

A kötelezően előírt állami rendszer megléte és a piaci verseny hiánya megöli az innovációt, drágítja a fejlesztést, írja Király Gyula a Növekedés.hu-n.

Egy rövid gazdasági hír jelent meg 2021 decemberében arról, hogy az állam megvásárolta a Pan-Inform Kft-t, amely a Magyar Telekom érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország digitális egészségügyi szolgáltatásokat végző leányvállalata volt. A szakma nem lepődött meg, hiszen dominánsan ez a cég vett részt az ún. Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) megalkotásában, a központi szoftver komponensek fejlesztésében és üzemeltetésében. Logikus lépés volt az egészségügyi ágazat stratégiai szempontból fontos egységes információs rendszerének az állami kézbe vétele, a függőség megszüntetése, írja Király Gyula egészségügyi informatikus, rendszerszervező, az OEP volt informatikai főigazgató-helyettese a Növekedés.hu portálon megjelent cikkében

Közép- és hosszú távon pedig szinte biztosra vehető, hogy egy ilyen kötelezően előírt állami rendszer megléte és a piaci verseny hiánya megöli az innovációt, drágává teszi a fejlesztést és érdekeltség híján rontja a minőséget és a felhasználói élmény biztosítását.

Mi akkor a cél? Nehezebbé tenni az egészségügyi dolgozók adminisztrációs munkáját? Információs monopóliumot kiépíteni? A következő 7 éves ciklus összes EÜ IT fejlesztésének egy kézbe helyezése, minden lehetséges versenytárs törvényi kizárása mellett?

Nem hinném, de sajnos más magyarázatot nem nagyon tudok találni, mert ilyen jellegű törekvéseknek a megvalósítása sehol és semmilyen ágazatban nem hozott pozitív eredményt, csak súlyos negatívumokat, írja a szerző. 

Végezetül megállapítható, hogy a piac ellehetetlenítése és a 25-30 éves termékfejlesztések megsemmisítése közvetlenül minimum féltucat vállalkozást, 500-600 család megélhetését, a magántulajdon (know-how, szellemi termék) szentségébe vetett hitét, vállalkozó kedvét és innovációs törekvéseit szünteti meg.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!