hirdetés
2021. január. 26., kedd - Vanda, Paula.

Az 5G technológia (legalább egy évtizedig) a legfontosabb technológia marad

Az 5G 2030-ra a legfontosabb mobilkommunikációs technológiává válik és várhatóan 2040-ig lesz üzemben, mondta David Wang, a Huawei ügyvezető igazgatója a 2020-as Global Mobile Broadband Forum (Globális Mobil Szélessávú Fórum - MBBF) nemzetközi konferencián.

A mobilhálózatok 2030-ra a jelenlegi százszorosát, mintegy 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak majd, ezért tovább kell fejleszteni az 5G technológiát és azon dolgozni, hogy az megfeleljen a Dolgok Internete (IoT) még változatosabb és komplexebb jövőbeni elvárásainak, mondta, kiemelve: a fejlesztések javíthatják a valós idejű interakciós élményt, a mobil IoT-k képességeit, és új területeket fedezhetnek fel. Az 5.5G által valósulhat meg a feltöltés-centrikus (UCBC) és a valós idejű (RTBC)szélessávú kommunikáció, valamint a harmonizált kommunikáció és érzékelés (HCS).

A közlemény szerint az UCBC lehetővé teszi a feltöltési sávszélesség tízszeres növekedését. Ez lehetővé tesz olyan például ipari alkalmazásokat, amelyekben a gépi adatfeldolgozáshoz nagy mennyiségű képi adatot kell feltölteni.

Az RTBC célja a sávszélesség tízszeres növelése adott késleltetéssel és magas szintű megbízhatósággal. Ez lehetővé teszi interaktív 3D-s vagy holografikus alkalmazások használatát játékok vagy a videókonferenciák esetében, de a távorvoslásban is.

A HCS-t alkalmazhatják a csatlakoztatott autók és drónok önvezetéséhez.

Az ismertetett 5.5G funkciók megvalósításához több, 100 GHz alatti spektrumra van szükség, hogy a le- és feltöltési sávok szétválaszthatók legyenek, illetve a nagyobb sávszélesség eléréséhez, írták. Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója azt közölte: a cég budapesti fejlesztőközpontjában kifejezetten mesterséges intelligencia alkalmazásokkal foglalkoznak, amelyek szorosan integrálódnak az 5.5G fejlesztésekhez.

(forrás: MTI)

cimkék

5G
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!