hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Autonóm mobil robotok az egészségügyben

Különféle iparágak – beleértve az egészségügyet is – gyártóvállalatai és intézményei autonóm mobil robotok (AMR) segítségével szereznek versenyelőnyt a termelékenység és rugalmasság szempontjából egyaránt.

Napjainkban a világ kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi szektorra, amely során górcső alá kerülnek a működési- és munkafolyamatok, valamint a kapacitások is. A munkafolyamatok optimalizálásának szükségessége azonban ebben a szektorban nem új keletű. A manuális szállítási feladatok strapabíró, intelligens AMR-eknek való átadása optimalizálja a munkafolyamatokat. Így nem meglepő, hogy az egészségügyi szektor is kihasználja ezt a lehetőséget, és már számos példa áll rendelkezésre, melyek bemutatják az AMR-ek kórházakban, vagy egyéb egészségügyi intézetekben betöltött szerepét. 

Az AMR-ek biztonságosan dolgoznak az emberek közvetlen közelében, könnyen telepíthetők, és segítenek a vállalatoknak növelni működésük hatékonyságát. Az autonóm és együttműködő mobil robotok új generációja a befektetés gyors megtérülését biztosítja, amire gyakran kevesebb, mint egy év alatt sor kerül.

A kórházak üdvözlik az innovatív technológiákat

 

A dániai Zealand-i Egyetemi Kórháznak évi 400 ezer járóbeteg ellátására és 90 ezer páciens kórházi ápolására rendelkezik kapacitással. A kórház innovatív intézkedésekbe fektet be annak érdekében, hogy biztosítsa az intézmény zavartalan működését annak további bővülése során, ami kiterjed a modern technológia, például az autonóm mobil robotok telepítésére is. A felszereléshiány elkerülése érdekében korábban a kórház szolgáltató személyzete hetente szállított a különböző osztályokhoz. Ez a manuális procedúra megterhelőnek bizonyult, nehéz súlyok emelésével járt, és sokat elvett az alkalmazottak értékes idejéből, így hát a kórház egy MiR100 AMR-t telepített, hogy naponta szállítson steril eldobható eszközöket a kórház öt osztályának. A robot hetente több mint 10 kilométert tesz meg, amivel növeli a kiszolgálás minőségét, minimalizálja a raktározáshoz szükséges helyet, lépéseket takarít meg, és megelőzi a készlethiányt. A MiR mobil robotjával a kórház javítani tudta munkafolyamatait, és minimálisra csökkentette a várakozási időket a gyakoribb és célzott kiszállításoknak köszönhetően. Az AMR munkája annyira pozitív fogadtatásban részesült, hogy a kórház már további hasonló feladatok automatizálását tervezi, például a gyógyszerek a kórházi gyógyszertárakból és laboratóriumokból való továbbszállítását.

Egy másik intézmény, az ugyancsak dániai Dél-Jütlandi Kórház egy MiR100 robotokból álló flottát alkalmaz vérminták és rákgyógyszerek szállítására. A munkatársak okostelefonon keresztül tudják magukhoz hívni az „Ejnar” névre hallgató robotot, és amikor megérkezik, ráhelyezik a szállítmányt, majd útjára küldik. A Dél-Jütlandi Kórház robotokért felelős igazgatója, Poul Martin Moller így nyilatkozott az AMR-ekről: „Ejnar a kórházi környezet szerves részévé vált, és nem ritka azt hallani, hogy a páciensek egy „Szia, Ejnar!”-al köszöntik a MiR100-at, sőt, beszélnek is hozzá, amikor találkoznak vele a folyosón.”  Az önvezető járműveket a kórházakban általában arra használják, hogy alagsori folyosókon keresztül szállítsanak árut, viszont a kedvező megtérülés és az együttműködő robotok közvetlenül a kórtermekhez való gyógyszerszállításának pozitív tapasztalatai arra ösztönzik a Dél-Jütlandi Kórházat, hogy a jövőben kiterjessze a mobil kobotok ilyen módú alkalmazását.

Háttértámogatás az orvosi eszközök gyártása során

Nemcsak az egészségügyi intézmények, hanem az orvosi eszközök gyártószektora is alkalmaz AMR-eket, többek közt a speciális orvosi termékeket gyártó Argon Medical Devices is. Az orvosi eszközök gyártásának higiéniai követelményei miatt a személyzetnek védőfelszerelést kell hordania, amikor a tisztatérben dolgoznak, majd le kell venniük azt, amikor megkezdik az anyagok kiszállítását a gyáron belül, mindez pedig értékes órákat vesz el a munkaidejükből. Továbbá, az anyagok szállításának folyamata önmagában hozzáadott értékkel nem bíró feladat, ami nem vesz igénybe emberi döntéshozatali képességeket. Ezek a körülmények vezettek ahhoz, hogy az Argon egy MiR200 robotot telepítsen, amit a munkatársak mobiltelefonjukon keresztül tudnak vezérelni, és a tisztatér és a raktár között szállít eszközöket. Így értékes idő szabadult fel, mivel a tisztatérben dolgozó alkalmazottaknak ezután már nem kell miden alkalommal levenni a védőfelszerelést, amikor szállításra van szükség. Ezen felül a robot intuitív webes felhasználói felülete, valamint az a tény, hogy sem vezetékekre, sem mágnesekre nincs szüksége a működéshez, gyors és egyszerű üzembe helyezést tett lehetővé. Mindennek eredménye, hogy az Argon Medical Devices érintett személyzetét értékesebb feladatokkal tudja megbízni. A megtakarított idő egy teljes műszakban dolgozó alkalmazott munkaidejét tette ki, ami azt jelentette, hogy az Argon befektetése mindössze egy év alatt megtérült.

 

A Mobile Industrial Robots-ról:

A Mobile Industrial Robots (MiR) az ipar legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait (AMR) fejleszti és forgalmazza. Több száz közép- és nagy multinacionális gyártóvállalat és logisztikai központ mellett kórházak is világszerte alkalmazzák a MiR innovatív robotjait. A MiR által rendkívül gyorsan kiépített globális terjesztési hálózat jelenleg több mint 60 országra terjed ki. Regionális irodákkal rendelkeznek New York-ban, San Diego-ban, Szingapúrban, Frankfurtban, Barcelonában, Tokióban és Sanghajban. 2019-ben a MiR árbevétele 44 millió dollár volt. A tapasztalt dán robotipari szakértők által alapított és vezetett MiR központja a dániai Odensében található.

További információ: www.mobile-industrial-robots.com.

(forrás: ferling.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!