hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A kék fény vagy annak szűrése gátolja jobban az elalvást?

Lehet, hogy nem is olyan hasznos a mobilok kékfény-szűrő funkciója, írja a hvg.hu. Egy új kutatási eredmény azt sugallja, épp a kék fény tesz jót az elálmosodásnak, így éppen kiszűrése járhat rossz hatással.

Évek óta evidenciaként emlegetik, hogy a képernyők kék fénye nem csupán káros, hanem még az elalvást is nehezíti. Nem véletlen, hogy számos kékfény-szűrő megoldás született az elmúlt időkben. A Manchesteri Egyetem kutatói azonban meglepő kutatási eredményt publikáltak a Current Biology folyóiratban: lehet, hogy épp a kékfény-szűrők gátolják az elálmosodást.

A kékfény-szűrő célja, hogy ne hagyja felhalmozódni a szemben a melanopszin nevű fehérjét, ami maga is részt vesz a napi (cirkadián) ritmusok szabályozásában. A melanopszin reagál a fény változásaira, különösen, ha ez a fény rövidebb hullámhosszúságú, azaz kék fény.

Anélkül, hogy ezt a tényt kétségbe vonták volna a brit kutatók, inkább arra világítottak rá, hogy van, ami még jobban befolyásolja az ébrenlét-elalvás ciklusát. Ez pedig az agyunk. Amikor a kijelző sárgás színű, az valójában a nappal illúzióját kelti az agy számára, azaz azt, hogy még nincs itt az elalvás ideje. A szürkületet idéző kék színeknek pedig éppen ellentétes a hatásukvábbi részletek. Az egereken végzett kutatásban speciálisan megvilágított fényt használtak, amely lehetővé tette a szín beállítását a fényerő megváltoztatása nélkül. Kiderült, hogy a kék szín gyengébb hatást gyakorolt az egér testére, mint az ugyanolyan erősségű világos sárga színek, írja a lap.

További részletek

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!