hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

"Az Európai Egészségügyi Adattér alapja a bizalom"

Mit jelent az újonnan indított Európai Egészségügyi Adattér az európai egészségügyi ellátás számára? Az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hírlevelének Fókuszában Sandra Gallinát, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) vezetőjét kérdezik.

Mi az az Európai Egészségügyi Adattér?

Az Európai Egészségügyi Adattér segíteni fog nekünk abban, hogy maradéktalanul kihasználhassuk a digitalizációban rejlő előnyöket. Hiszen egységes szabályokat, standardokat és eljárásokat, továbbá közös infrastruktúrát és kormányzási keretet fog biztosítani EU-szerte, ami az ellátóintézmények és a betegek javát egyaránt szolgálja, ráadásul serkenti az innovációt.

Manapság már magától értetődőnek tekintjük, hogy a pénzügyeinkkel kapcsolatos információkhoz néhány kattintással hozzá tudunk férni. Egyszerűen és gyorsan meg tudjuk nézni folyószámlánkat, fizetni tudunk a telefonunkkal, és pénzt tudunk utalni külföldre. Mindezidáig azonban ugyanezt a könnyebbséget nem élvezhettük az egészségügyi adataink tekintetében, márpedig talán ezek a legfontosabbak számunkra. Az Európai Egészségügyi Adattér ezt a hiányosságot fogja orvosolni: ezentúl semmi sem akadályozza, hogy az EU teljes mértékben kiaknázza az egészségügyi adatok biztonságos és védett felhasználásában rejlő lehetőségeket. Egyszerűen szólva ez azt jelenti, hogy az egészségügyi adatokat a egészségügyi ellátás és kutatás javításának szolgálatába állítjuk.

Hogyan látja majd hasznát a lakosság az Európai Egészségügyi Adattérnek?

Nagyobb ellenőrzésünk lesz a digitalizált egészségügyi adataink felett. Az Európai Egészségügyi Adattér EU-szerte megkönnyíti majd a polgároknak, hogy maradéktalanul gyakorolják az egészségükkel kapcsolatos információkhoz fűződő jogaikat. Lehetővé teszi számukra, hogy egyszerűen hozzáférjenek egészségügyi adataikhoz, azokat megosszák, egyúttal nagyobb kontrolljuk is lesz az adatok felett. Képzeljük csak el, mekkora könnyebbséget jelent, ha saját magunk be tudunk tekinteni egészségügyi adatainkba. Ha például valaki külföldön beteg lesz, megmutathatja az őt kezelő orvosnak, hogy milyen egészségügyi ellátásban volt korábban része. Azonnal utánanézhet, mikor kapott utoljára tetanuszoltást, vagy ellenőrizheti utazás előtt, hogy gyermekeinek az oltásai rendben vannak-e. Így mindannyian sokkal felelősségteljesebben intézhetjük az egészségünkkel kapcsolatos ügyeinket. Könnyű lesz új adatokat megadni és naprakészen tartani az egészségügyi adataink nyilvántartását. Nem kell a fiókok mélyén kutatni, vagy a kezelőorvosunknak telefonálni ahhoz, hogy beszerezzük a múltbeli kezelésekkel, műtétekkel stb. kapcsolatos adatokat. Ráadásul lehetőségünk lesz arra is, hogy friss információkkal bővítsük a nyilvántartást, javítsuk a hibákat, korlátozzuk mások számára a hozzáférést, és ellenőrizzük, mely orvosok tekintettek bele adatainkba. Minden információ egyszerűen, térítésmentesen és azonnal elérhető lesz. Többek között ezeket az előnyöket biztosítja számunkra az Európai Egészségügyi Adattér. Ezeknek a kis intézkedéseknek együtt életmentő hatásuk lehet.

Mi a helyzet az egészségügyben dolgozókkal, a hatóságokkal és a döntéshozókkal? Az ő szempontjukból miért előnyös ez?

Az Európai Egészségügyi Adattér nagyszabású változtatásokat fog hozni. Az egészségügyi szakemberek értékelni fogják, hogy az általuk kezelt betegekkel kapcsolatos összes információ a rendelkezésükre áll, és könnyebben tudnak majd az adott páciens igényeinek megfelelő, tájékozott döntéseket hozni.

A kutatók és az ágazati szereplők számára szintén fontos, hogy megbízható és rendszeresen frissülő adatok széles spektrumához fognak tudni hozzáférni. Az információk segítségével jobban követhetik az egészségügy fejleményeit, pl. egyes betegségek tendenciáit, és gyorsabban felmérhetik, hogy mi működik, és melyek a hiányosságok. Ahhoz, hogy megoldásokat találjunk, először pontosan ismerni kell a problémát. Az Európai Egészségügyi Adattér pénzügyi megtakarításokkal is fog járni. Becsléseink szerint a következő tíz év alatt az EU-ban mintegy 5,5 milliárd eurót fogunk tudni megspórolni azzal, hogy javítjuk az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést és azok cseréjét. További 5,4 milliárd euró összegű megtakarítást érhetünk el szintén a következő tíz évben azzal, hogy jobban kihasználjuk az egészségügyi adatokban rejlő előnyöket a kutatás, az innováció és a szakpolitikai döntéshozatal terén. A kórházak is jelentős megtakarításokat tudnak megvalósítani az egészségügyi információk jobb felhasználásával. Ezzel több milliárd eurót szabadíthatunk fel más életfontosságú egészségügyi szükségletek kielégítésére. A számok magukért beszélnek.

Sokakat nyugtalanít, hogy személyes adataikat a tudtuk nélkül megoszthatják, illetve továbbíthatják. Hogyan tudja eloszlatni az ő aggályaikat?

Az Európai Egészségügyi Adattér alapja a bizalom. Bíznunk kell abban, hogy személyes jellegű egészségügyi adatainkat az illetékesek a lehető legnagyobb gondossággal, a szigorú adatvédelmi és adatbiztonsági szabályokkal összhangban kezelik. Éppen ezért a Bizottság szigorú biztonsági kritériumokat vezetett be arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet felhasználni, illetve megosztani elektronikus egészségügyi adatokat.

Mindenkit biztosíthatok arról, hogy az Európai Egészségügyi Adattér olyan jogi kereten alapul, melynek középpontjában az egyének magánélethez való joga áll. Ezt a jogi keretet természetesen az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló irányelv alkotja. Az Európai Egészségügyi Adattér tehát ezeken a sziklaszilárd jogszabályokon – az említett rendeleten és irányelven – alapul, sőt azokra építve testre szabott szabályokat irányoz elő az egészségügyi ágazatra vonatkozóan – olvasható az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hírlevelében.

(forrás: Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hírleve, ec.europa.eu/newsroom)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!