hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Meghalt a hepatitisz B vírus felfedezője

Szívrohamot kapott és 85 éves korában elhunyt Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai biokémikus, a hepatitisz B vírus felfedezője. A tudós fia a bejelentéskor elmondta, hogy Blumberg a NASA Ames Kutatóközpontja által a kaliforniai Moffett Fieldben megrendezett konferencián saját előadása közben esett össze április 5-én.

Baruch BlumbergBaruch Blumberg a hepatitisz B vírus 1967-es felfedezéséért 1976-ban D. Carleton Gajdusekkel megosztva kapta meg az orvosi Nobel-díjat.

A vírus felfedezését követően a tudós és munkatársai olyan vérteszteket dolgoztak ki, melyek segítségével szűrhették hepatitisz B-re a vérbankokba kerülő vért.

A későbbiekben Blumberg összefüggést mutatott ki a vírussal való fertőzöttség és a májrák kialakulása között, majd új módszert dolgozott ki egy megelőző oltás előállítására.

Blumberg lett 1999-ben a NASA Asztrobiológiai Intézetének első igazgatója. Az intézet az élet univerzumbeli eredetét, evolúcióját és rendeltetését kutatja.

Blumberg először a Columbia Egyetem matematikai doktori képzésében vett részt, de hamarosan váltott és gyógyszerészetet tanult, 1951-ben diplomázott. A következő négy évben az egyetem egészségügyi központjában dolgozott gyakornokként és rezidensként. Posztgraduális munkáját Oxfordban kezdte, ahol 1957-ben szerzett PhD diplomát.

"Barry életeket mentett, a hepatitisz B kutatásával, és egy egész gernerációt inspirált a NASA Asztrobiológiai Intézetében végzett munkájával. Személyesen, az én életem is jobb lett, mert barátomnak mondhattam őt" - mondta Daniel Goldin a NASA egykori (1992-2001) rendszergazdája.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink