hirdetés
2020. július. 12., vasárnap - Izabella, Dalma.

A nem megfelelő minőségű vérminták és preanalitikus folyamat során bekövetkező hibák költségei

A korszerű egészségügyi ellátás komplexitása megnöveli az orvosi hibák előfordulásának esélyét. A The Institute of Medicine (IOM) felmérése szerint az orvosi hibák több mint 1 millió károsodáshoz járulnak hozzá évente, míg az ezzel kapcsolatos kórházi halálozások éves száma 44000 és 98000 közé tehető. Ezek a számadatok a kórházi ellátással összefüggésben elkövetett hibákat a nyolcadik helyre emelik az Egyesült Államokban a halálokok sorában, megelőzve ezzel az emlőrákot, a szerzett immundeficiencia szindrómát (AIDS) és a közlekedési baleseteket. Ezen túlmenően ezek a hibák 2,4 millió kórházi ellátási többletnapot eredményeznek, melyek hozzávetőleg 17 milliárd dollárral emelik meg a kórházi ellátási költségeket. A New England Journal of Medicine című lapban publikált egyik közlemény szerint a betegek 11%-a potenciálisan ártalmas ellátásban részesül, míg 46%-uk nem kapja meg a javasolt ellátást. A 2006-ban közzétett „Preventing Medication Errors” című jelentés 1,5 millió felettire becsüli az évente előforduló, megelőzhető nem kívánt gyógyszerreakciók előfordulását az Egyesült Államokban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. S.I.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.

Ahogy egyre több országban enyhülnek a koronavírussal kapcsolatos korlátozások, úgy világszerte merül fel a demenciával élő idősekben, hogy félnek kimozdulni.