hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Zöld teából kinyert antioxidáns fokozhatja az antibiotikum hatását

Az aztreonám mellett adagolt epigallocatechin-gallát hozzájárul az antibiotikum-rezisztencia letöréséhez, közölte a PharmaOnline.

A (multi)rezisztens baktériumok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a humán gyógyszeres terápiában. Míg az új típusú antibiotikumok kifejlesztése várat magára, addig a meglévő antibiotikumok hatása fokozható – akár természetes anyagok hozzáadásával is.

Az aztreonám antibiotikumhoz adott, zöld teából kinyert epigallocatechin-gallát (EGCG) segíthet az antibiotikum hatásosságának a növelésében – derült ki a Kölni Egyetem és a Surrey Egyetem együttműködésében végzett kutatásokból.

Tea plantation Cameron highlands, Malaysia (Forrás: 123rf)
Tea plantation Cameron highlands, Malaysia (Forrás: 123rf)

A Pseudomonas aeruginosa súlyos légúti infekciókat és akár szepszist is okozhat. A rohamosan terjedő rezisztencia egyre inkább megkérdőjelezi a P. aeruginosa elleni antibiotikumos terápiák eredményességét. Nemrégiben a kutatók in vitro analizálták azt, hogy a zöld teából kivont antioxidáns, az EGCG miként hat a baktériumok növekedésére.

Kimutatták, hogy az aztreonám mellett adagolt EGCG erősebben gátolta a Pseudomonas aeruginosa szaporodását, mint az önmagában adagolt antibiotikum. Noha az EGCG antibakteriális hatása önmagában gyenge, aztreonám mellett adva szinergista hatás igazolható, mind állatkísérletes, mind sejtvonalas modellen.

„Olyan természetes eredetű vegyületek, mint a zöld teából kivonható EGCG, lényeges hatóanyagokká válhatnak a jövőben, hiszen azokat antibiotikumokkal kombinálva az antibiotikumok élettartama meghosszabbítható lehet” – mondja a Journal of Medical Microbiology folyóiratban megjelent közlemény első szerzője, Jonathan Betts.

A jövőben szükség lesz az EGCG és hasonló vegyületek alkalmazásának a továbbfejlesztésére, noha a pontos hatásmechanizmus esetükben nem ismert, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés