hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Úttörő kezdeményezés a szív- és érrendszeri betegekért

Völgységi Érvédők

„Völgységi Érvédők” néven prevenciós program indul 2018 januárjában a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők életminőségének javításáért a Bonyhádi kistérségben. A program célja, hogy fokozott odafigyeléssel és változatos programokkal segítse a betegek életmódváltását és minimalizálja azok számát, akik nem vesznek részt a szükséges szakorvosi ellátásban.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás az egyik vezető halálok, az összhalálozás több mint 49 százalékát teszi ki. A betegek életminőségének és életkilátásainak javítása érdekében, a Magyar Kardiológusok Társaságának ajánlásával úttörő kezdeményezés indul a Bonyhádi kistérségben.  A „Völgységi Érvédők” elnevezésű prevenciós program 2018 januárjában indul a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája és Bonyhád Város Önkormányzatának együttműködésében, az MSD Pharma Kft. szakmai támogatásával. A programban résztvevő szakemberek különös figyelmet fordítanak a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjára, valamint az úgynevezett „rejtőzködő betegek” bevonására az ellátásba.

A betegek aktív szerepvállalása saját felépülésükben nélkülözhetetlen, magas kockázatot vállal az, aki nem vesz részt a megfelelő szakorvosi ellátásban.  A programban résztvevő háziorvosok, szakorvosok, gyógyszerészek feladata ezért az, hogy szokásosnál gyakrabban felügyeljék és támogassák a rehabilitációt, a betegekhez hatékonyan elérő csatornákon informálják a pácienseket a gyógyuláshoz vezető lépésekről, valamint irányítsák őket a helyi Egészségfejlesztési Irodába, ahol – többek között – egészséges életmód és táplálkozási szaktanácsadáson, mentálhigiénés foglalkozásokon, betegklubokon vehetnek részt.

Magyarországon évente több mint tizenötezer infarktus és közel negyvenezer strokemegbetegedést regisztrálnak. A betegek felépülése szakorvosi odafigyelést és tudatos életmódváltást igényel. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések segítségével minél több érintettet vonjunk be a megfelelő gondozásba”, mondta el dr. Bősze Tibor, a program szakmai koordinátora.

Hazánkban jelenleg összesen 61 Egészségfejlesztési Iroda működik, ebből 38 található hátrányos helyzetű területeken. A népegészségügyi szervezetrendszer egyik alapját képező irodák létrehozásának egyik alapvető célja a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséges életmódot befolyásoló szokások, attitűdök javítása.  

(forrás: cafepr.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés