hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Világítanak a rákos szövetek az új MRI képalkotó eljárás hatására

A University of Waterloo kutatói a Scientific Reports folyóiratban egy olyan új MRI képalkotó eljárásról számoltak be, melynek felvételein a rákos szövetek “világítanak”, azaz sokkal határozottabban láthatók, mint a hagyományos felvételeken.

Ez az orvosoknak főleg abban segíthet, hogy könnyebben felismerhessék, illetve pontosabban nyomon követhessék a betegség progresszióját.

A szintetikus korrelált diffúziós képalkotási eljárás lényege, hogy a víz a rákos szövetek szabálytalanul elrendeződött sejtjei esetében máshogy áramlik, mint az egészséges szövetekben – ezt képes ábrázolni az új képalkotási módszer különböző gradiensű, pulzus erősségű és időzítésű MRI jelek észlelése, szintetizálása és keverése segítségével.

A kutatók 200 prosztatarákos betegen próbálták ki az új eljárást, és nagyon jó eredményeket kaptak, valamint biztató eredményekről számoltak be az emlőrák diagnosztikája során is.

Forrás: Alexander Wong et al, Synthetic correlated diffusion imaging hyperintensity delineates clinically significant prostate cancer, Scientific Reports (2022).

Fotó: archív illusztráció (Forrás: Pécsi Diagnosztikai Központ)
Fotó: archív illusztráció (Forrás: Pécsi Diagnosztikai Központ)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.