hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Vérrögoldás katéteres úton először az Uzsokiban

Múlt héten pénteken egy olyan beavatkozást hajtottak végre az Uzsoki Utcai Kórházban, amelyre korábban itthon nem volt példa – értesült az Index.

Nem szokványos életmentésre volt példa múlt hét pénteken az Uzsoki Utcai Kórházban. Egy 86 éves, tüdőembóliával küzdő betegnél egy olyan módszert alkalmaztak, amit itthon ezelőtt még soha. A részletekről Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója és Uzonyi Gábor osztályvezető főorvos számolt be az Indexnek.

A beavatkozást egy nagy rizikójú, életveszélyes állapotban lévő 86 éves férfi betegen végezték el, aki kétoldali masszív tüdőembóliával érkezett a kórházba.

Mivel ezekben az esetekben nincs egyértelmű kezelési ajánlás, az orvos lényegében két lehetőség közül választhat: vagy nagy mennyiségű szisztémás lízisanyagot vagy heparinszármazékokat juttat be a szervezetbe.

Miután a szakemberek a szisztémás lízisszövődmény (pl. roncsoló agyvérzés) rizikóját magasnak vélték, a beteg tüneteire, életkorára, a jobbkamra diszfunkciójára és az emelkedett szívbiomarkerekre tekintettel új módszerrel, katéteres úton, közvetlenül a vérröghöz bejuttatott vérrögoldás mellett döntöttek. 

Noha ezt a módszert világszerte több helyen is alkalmazzák, Magyarországon ez volt az első alkalom, az eredmények pedig önmagukért beszélnek: a beteg panaszai teljesen megszűntek, tünetmentessé vált, keringése stabil lett. A kontroll CT-vizsgálat kimutatta, hogy az embólus gyakorlatilag eltűnt, megszűnt az akadály a vér áramlása előtt.

Nagyon szeretnénk, ha a közeljövőben nem lenne hír egy ilyen beavatkozás, és az a hemodinamikai laborok rutinszerű tevékenységévé válna – hangsúlyozta Ficzere Andrea. Mint mondta: Sajnos az eszköz nem olcsó, egy darab egyszer használatos katéter ára 1 millió forint. NEAK-finanszírozás jelenleg nincs, azt csak egyedi méltányossági kérelem alapján fizetheti ki a társadalombiztosító, ami egyelőre gátat szab annak, hogy a módszer gyorsan és széles körben terjedjen el.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés