2021. december. 08., szerda - Mária.
hirdetés
hirdetés

Úttörő operáció az idegsebészeti intézetben

Magyarországon elsőként az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben alkalmaztak exoscope technológiát idegsebészeti műtét során.

A technológiát dr. Erőss Loránd főigazgató főorvos és csapata elsőként egy trigeminus neuralgiában szenvedő beteg gyógyításában alkalmazta. A páciens összesen négy napot töltött az intézetben, és a műtétet követően teljesen megszűntek panaszai.

Az eljárást az teszi egyedülállóvá, hogy digitális kamerával történik a 3D képalkotás, és a sebész 3D szemüvegen keresztül látja a háromdimenziós képalkotásra alkalmas képernyőt. Az operációs mikroszkópokhoz képest az exoscope nemcsak ergonómiailag jelent jobb alternatívát, hanem a látott kép tekintetében is.

Az eljárás számos betegség hatékony kezelését teszi lehetővé, így gerincműtétek és agytumorok operációjára, valamint aneurizmák ellátására is alkalmas.

Forrás: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet hivatalos Facebook-oldala
Forrás: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet hivatalos Facebook-oldala

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.