hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Univerzális onkológiai vérteszt NMR eljárással

Az Oxford University kutatói a Clinical Cancer Research folyóiratban közölték cikküket, melyben egy olyan olcsó és minimálisan invazív vértesztről adnak hírt, amely képes sokféle rákbetegség azonosítására nem-specifikus tüneteket mutató betegeknél, sőt, azt is képes kimutatni, hogy már képződött-e áttét.

A kutatás során először arra voltak kíváncsiak, hogy a teszt képes-e megkülönböztetni a szolid tumorban szenvedő betegeket az egészségesektől. Ezt a vérteszt 94%-os hatásossággal volt képes szűrni anélkül, hogy ismert lett volna, milyen szervben található a tumor, vagyis nem egy adott ráktípusra specifikus. További kutatási eredmények szerint a metasztázisok jelenlétét is 94%-os érzékenységgel mutatta ki az eljárás. A módszer az “NMR metabolomics” technikát használja, melynek során erős mágneses mezők és rádióhullámok alkalmazásával készítenek a beteg véréből egy metabolit-profilt, mely az egészséges és a rákos egyének esetében különbözik, valamint a profil alapján elkülöníthető egymástól a lokalizált és az áttétes stádium is.

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.