hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Új típusú mikrotűk nem csak oltóanyagok beadásához

Ír és angol kutatók együttműködésének eredménye az a hamarosan engedélyezésre kerülő mikrotű, amely számos alkalmazás során felválthatja a kisgyerekek által rettegett hagyományos injekciókat, írja a PharmaOnline.

Az angliai Coventry University kutatóival együttműködve és az Innovate UK pályázati program támogatásával a végső fázisba jutottak a fejlesztések a walesi Cardiff Medicentre mikrotűs technológiai programjában. Az orvostechnológiai eszközök fejlesztésének inkubátoraként is működő Cardiff Egyetemen a Picofluidics Ltd. munkatársai olyan tűt fejlesztettek ki, mely az emberi hajszálnál is jóval vékonyabb, írja a lap.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Az eszköz bizonyos orvosi alkalmazások esetén sokkal hatékonyabban képes a szervezetbe juttatni az oltóanyagot vagy a gyógyszert, mint a hagyományos bőr alá adott (subcutan) injekciók. Ráadásul a rengeteg, kis felületen egymás mellett elhelyezkedő apró hegy szabad szemmel alig látható, így egyáltalán nem hasonlít a különösen kisgyermekekben félelmet kiváltó „szurira”. Arról már nem is beszélve, hogy az eszközt nem tű, hanem tapasz formájában lehet alkalmazni, gyakorlatilag teljesen fájdalommentesen, mivel az apró mikrotűk alig hatolnak be a bőr alá.

Kialakításának köszönhetően az eszköz számos orvosi alkalmazás során alkalmazható kiválóan, így például az oltóanyagok vagy inzulin fájdalommentes beadásakor, diagnosztikai célú intradermális folyadékeltávolításnál, valamint betegségek korai diagnosztizálása során. A sekély penetráció egyben azt is jelenti, hogy a mikrotűkkel jobban, pontosabban adagolhatók a készítmények lokalizált bőrproblémák vagy a bőrrák bizonyos formái esetén. A fejlesztők szerint az eszköz a hagyományos „szurik” leváltása mellett olyan „niche” alkalmazások esetén is használható lesz, mint a fájdalomcsillapítás, mivel a beteget a korábban alkalmazott krém vagy gél felvitele helyett egyszerűen egy tapaszt helyezhetnek fel maguknak az érintett területre. További előny, hogy a mikrotűk alkalmazása során sokkal kevesebb hulladék keletkezik, illetve a gyártástechnológiából adódóan előállítási költsége mindössze a tizede a jelenleg forgalmazott eszközökének.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés