hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új típusú agyi stimulátor

Az agyi stimulátoroknál technológiai ugrást jelent az a modell, ami a jelek kibocsájtásán túl az agyból származó jeleket is képes értelmezni, és azokra reagálni tud. A modellt elsőként egy kényszerbetegbe ültették be.

A mély agyi stimuláció (deep brain stimulation; DBS) az elmúlt 20 évben ígéretes eljárássá nőtte ki magát. Alkalmazásával áttörést lehet elérni a Parkinson-kór gyógyszeresen csak korlátozottan kezelhető késői fázisának terápiájában, csakúgy, mint bizonyos típusú remegések, disztóniák és epilepsziák kezelésében. A DBS alkalmazása eredményesnek bizonyul a kényszerbetegségnél is. Körülbelül 10 éve használnak agyritmus-szabályozókat a kényszerbetegség kezelésére. A DBS-sel járó elektromos stimuláció hatására a kényszerbetegség hátterében meghúzódó fokozott idegi aktivitás normalizálódik, ami a szimptómák enyhüléséhez vezet.

Az agyi stimulátorok új generációja

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A konvencionális agyritmus-szabályozók „csak” szignálokat küldenek az agyba.

Regensburgi kutatók nemrégiben egy olyan új generációs agyi stimulátort fejlesztettek ki, ami nem csak az agyba küld szignálokat, de az agyból származó jeleket is képes „olvasni” és értelmezni.

Az új modell, ami Parkinson-kór, esszenciális tremor, primer disztónia, epilepszia és kényszerbetegség kezelésére alkalmazható, 2020 januárjában kapta meg a CE-jelölést.

Még soha nem érezte magát ilyen jól a beteg

Az új agyi stimulátort elsőként egy 36 éves nőn „tesztelik”, aki már 20 éve szenved kényszerbetegségben, és állandóan újra jelentkező kényszergondolatokkal, késztetésekkel küzd.

Miután a regensburgi idegsebészek beültették a nőbetegnek az agyi stimulátort, annak a kedvező hatása azonnal jelentkezett, még mielőtt a működését aktiválták volna. Erre a korai hatásra magyarázatul szolgálhat a beültetett elektródák által a nucleus striae terminalisban kifejtett mechanikai hatás, ami már korábbról, az egyéb DBS-eljárásokból ismert.

Akár egy évbe is telhet, mire tökéletesen működik a beültetett készülék

Körülbelül 6 hét elteltével fogják a szakorvosok a készüléket aktiválni, aminek az individuális beállítása akár egy évet is igénybe vehet. Ennyi időbe telhet ugyanis, míg a készülék megtanulja értelmezni az agyból származó jeleket, felismeri közülük a kényszerességgel összefüggőket, és szükség esetén célzottan bocsájt ki impulzusokat. A készülék betanításának a részeként a beteg jelenleg egy olyan appot használ, aminek a segítségével naponta akár többször is rögzíti aktuális pszichés állapotát.

Probléma esetén az agyi stimulátor készülék bármikor deaktiválható, illetve szükség esetén operációval el is távolítható.

 

Forrás:

Deutsches Aerzteblatt

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés