hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új szívmodell a kardiotoxicitás pontosabb előrejelzésére

A TARA Biosystems a napokban hozta nyilvánosságra új szívmodelljének kardiotoxicitás-prognosztikai eredményeit, melyek gyógyszerek széles skálájának kockázatait értékelték egy új elgondolás alapján, írja a PharmaOnline.

A TARA Biosystems a Toxicological Sciences folyóiratban közölt cikkében hozta nyilvánosságra új rendszerű szívmodelljének kardiotoxicitás-predikciós eredményeit, melyek számos típusú gyógyszernél mutatták ki pontosan a klinikailag mért kockázatokat.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Nicole T Feric et al. Engineered Cardiac Tissues Generated in the Biowire™ II: A Platform for Human-Based Drug Discovery, Toxicological Sciences (2019).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A Toxicological Sciences cikke egy új 3D szívizomszövet-képző és -vizsgáló platformról számol be, mely preklinikai fejlesztési fázisban levő gyógyszereknél lehet képes pontosan prognosztizálni azok kardiotoxicitását. A kardiotoxicitás felelős az új gyógyszerek visszahívásának csaknem feléért, mivel igen nehéz előzetesen felmérni, tekintve, hogy a szigorú tesztelési előírásokban jobb híján szereplő hagyományos in vitro rendszerek és állati modellek nem képesek tökéletesen tükrözni az emberi szív fiziológiai jellemzőit.

A pluripotens őssejtek (iPSC-k) óriási ígéretnek számítanak ezen a területen, csakhogy önmagukban alkalmazva még mindig nem adják vissza az emberi szívizom adott gyógyszer hatására kiváltott fiziológiai válaszreakcióit. A TARA Biosystems ezért a szabadalmaztatott Biowire II rendszerének alkalmazásával olyan 3D szöveteket hozott létre, melyeket Cardiotype névre keresztelt, és amelyek már alkalmasak a fiziológiai paraméterek, például egy adott gyógyszer használata esetén bekövetkező kontrakciós erők mérésére is. A cikkben szó esik arról is, hogyan használható fel az új 3D modell a betegektől származó iPSC-k felhasználásával létrehozott, az adott szívbetegséget pontosan tükröző modellváltozatok vizsgálatával.

A jelenlegi vizsgálatban a TARA a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszercéggel közösen számos olyan gyógyszer kardiotoxicitási kockázatelemzését végezte el, amelyek kardiotoxicitása empirikusan már ismert, jól leírt, és az eredmények egybeestek a klinikumban tapasztalt manifesztációkkal. Az új modell másik nagy előnye, hogy a hatásokat molekuláris szinten is sikerült igazolni, ami azt jelenti, hogy a gyógyszerek ugyanazon az biokémiai útvonalon keresztül fejtették ki hatásukat, mint az élő betegek szívében, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés