2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés
hirdetés

Új radioaktív tracer segítheti a rák korai diagnózisát

Egy német kutatócsoport kiváló eredményekről számolt be egy új radioaktív jelölőanyag, a fibroblaszt aktivációs fehérjék aktivitását jelző 68Ga-FAPI alkalmazásával kapcsolatosan, melyet PET/CT-vizsgálatok során használtak daganatos betegségek diagnosztizálására.

A Heidelbergi Egyetemi Klinika és Rákkutató Központ radiológus orvoscsapata a The Journal of Nuclear Medicine folyóiratban megjelent publikációjában a 68Ga-FAPI radioaktív jelölőanyag (tracer) alkalmazásának előnyös tapasztalatairól számolt be.

A PET (pozitronemissziós tomográf) egy képalkotó diagnosztikai eljárás, amellyel a szervek, szövetek anyagcsere-aktivitása ábrázolható. A nukleármedicinai módszer azt a tényt használja ki, hogy a test degeneratív elváltozásainak helyén (pl. rákos megbetegedések) a sejtek emelkedett anyagcsere-aktivitást mutatnak. A PET-vizsgálat előtt a páciens szervezetébe bizonyos radioaktív anyagokat, úgynevezett tracert injekcióznak. A tracerek a sejtanyagcsere különösen aktív részein „halmozódnak fel”, sugárzásuk egy speciális kamerával mérhető. A mérési eredményekből számítógép segítségével háromdimenziós kép jeleníthető meg.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Radioaktív tracerekként a cukorhoz hasonló felépítésű anyagokat használnak, melyek szétesésükkor úgynevezett pozitronokat bocsátanak ki. Jelenleg a leggyakrabban használt tracer az FDG (F18-dezoxiglükóz) egy radioaktív fluorral jelölt szőlőcukor-molekula. Fehérje- vagy zsíranyagcsere-folyamatok vizsgálatakor jelölt fehérjét vagy zsírt használnak. Mivel az FDG-t testünk cukorként azonosítja, így az azokon a helyeken koncentrálódik, ahol a legnagyobb az energiafelhasználás, így egy szerv vagy szövet energiafelhasználása grafikusan ábrázolható. Egy feltűnően magas energiafelhasználású pont utalhat tumor vagy áttét (metasztázis) jelenlétére, amelyet a PET már pár milliméteres nagyságban érzékel és ábrázol.

A mostani cikkben a kutatók egy új tracert, a rákkal asszociálható fibroblasztok (CAF – Cancer Associated Fibroblasts) aktivitását megjelenítő 68Ga-FAPI-t használták. A CAF fibroblasztok abnormálisan nagy mennyiségben vannak jelen az epitheliális eredetű daganatok 90%-ában, például emlő-, tüdő-, vastagbél-, hasnyálmirigyrák esetén, így kiváló célpontja lehet a tracereknek, illetve a jövőben a terápiás célú hatóanyagoknak is. A 68GaFAPI tracert a betegek jól tolerálták, nem volt szükség éhezésre a vizsgálat előtt, ellentétben az FDG-től független a vércukorszinttől, gyors kinetikával rendelkezik, ezért már a beadást követő 1 órán belül elkészülhet a képalkotó vizsgálat, de a kutatók most vizsgálják a 10 perces alkalmazhatóságot is, ami jelentősen felgyorsíthatja a vizsgálatokat.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.