hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új radioaktív tracer segítheti a rák korai diagnózisát

Egy német kutatócsoport kiváló eredményekről számolt be egy új radioaktív jelölőanyag, a fibroblaszt aktivációs fehérjék aktivitását jelző 68Ga-FAPI alkalmazásával kapcsolatosan, melyet PET/CT-vizsgálatok során használtak daganatos betegségek diagnosztizálására.

A Heidelbergi Egyetemi Klinika és Rákkutató Központ radiológus orvoscsapata a The Journal of Nuclear Medicine folyóiratban megjelent publikációjában a 68Ga-FAPI radioaktív jelölőanyag (tracer) alkalmazásának előnyös tapasztalatairól számolt be.

A PET (pozitronemissziós tomográf) egy képalkotó diagnosztikai eljárás, amellyel a szervek, szövetek anyagcsere-aktivitása ábrázolható. A nukleármedicinai módszer azt a tényt használja ki, hogy a test degeneratív elváltozásainak helyén (pl. rákos megbetegedések) a sejtek emelkedett anyagcsere-aktivitást mutatnak. A PET-vizsgálat előtt a páciens szervezetébe bizonyos radioaktív anyagokat, úgynevezett tracert injekcióznak. A tracerek a sejtanyagcsere különösen aktív részein „halmozódnak fel”, sugárzásuk egy speciális kamerával mérhető. A mérési eredményekből számítógép segítségével háromdimenziós kép jeleníthető meg.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Radioaktív tracerekként a cukorhoz hasonló felépítésű anyagokat használnak, melyek szétesésükkor úgynevezett pozitronokat bocsátanak ki. Jelenleg a leggyakrabban használt tracer az FDG (F18-dezoxiglükóz) egy radioaktív fluorral jelölt szőlőcukor-molekula. Fehérje- vagy zsíranyagcsere-folyamatok vizsgálatakor jelölt fehérjét vagy zsírt használnak. Mivel az FDG-t testünk cukorként azonosítja, így az azokon a helyeken koncentrálódik, ahol a legnagyobb az energiafelhasználás, így egy szerv vagy szövet energiafelhasználása grafikusan ábrázolható. Egy feltűnően magas energiafelhasználású pont utalhat tumor vagy áttét (metasztázis) jelenlétére, amelyet a PET már pár milliméteres nagyságban érzékel és ábrázol.

A mostani cikkben a kutatók egy új tracert, a rákkal asszociálható fibroblasztok (CAF – Cancer Associated Fibroblasts) aktivitását megjelenítő 68Ga-FAPI-t használták. A CAF fibroblasztok abnormálisan nagy mennyiségben vannak jelen az epitheliális eredetű daganatok 90%-ában, például emlő-, tüdő-, vastagbél-, hasnyálmirigyrák esetén, így kiváló célpontja lehet a tracereknek, illetve a jövőben a terápiás célú hatóanyagoknak is. A 68GaFAPI tracert a betegek jól tolerálták, nem volt szükség éhezésre a vizsgálat előtt, ellentétben az FDG-től független a vércukorszinttől, gyors kinetikával rendelkezik, ezért már a beadást követő 1 órán belül elkészülhet a képalkotó vizsgálat, de a kutatók most vizsgálják a 10 perces alkalmazhatóságot is, ami jelentősen felgyorsíthatja a vizsgálatokat.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés