hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új Neuropathia Centrum a Dél-Pesti Kórházban

A Jahn Ferenc Dél- pesti Kórház és Rendelőintézetben nyílt meg az ország  10. Neuropathia Centruma, ahol korszerű eszközök, neurométer és neuroteszt segítenek a betegeknek az amputáció elkerülésében.

Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia következtében. A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30 százalékát érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert.

A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros, az autonóm és a szenzoros neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak.

A neuropathia a lábamputációk 85 százalékáért tehető felelőssé. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Magyarországon már egyre több helyen végeznek speciálisan a neuropathia felismerését célzó vizsgálatokat, és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Júniusban a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben kezdte meg működését a 10. neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum, amelyben évente legalább 800 beteget tudnak ellátni – mondta el az új Neuropathia Centrum átadása alkalmából dr. Lehoczky Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet helyettes főigazgatója és orvosigazgatója.

A centrum létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma gyógyszergyártó vállalat támogatta. „Eddig hét neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum és két szakrendelő megnyitásához nyújtottunk segítséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden és Győrben is fogadják a cukorbetegség szövődményétől szenvedő betegeket” – közölte dr. Kádár Éva, a cég ügyvezető igazgatója. A vizsgálati helyek számának növekedése azt eredményezi,
hogy míg 2009-ben 3300 beteget, 2012-ben várhatóan 4300 beteget tudnak fogadni a neuropathia centrumok.

A betegek becsült számát tekintve azonban további izsgálati helyek nyitására is igény lenne. Éppen ezért a Wörwag Pharma továbbra is segíteni kívánja a neuropathia centrumok kialakítását. A következő években elsősorban az egyetemi városokat kívánják bevonni a programba; e helyeken a betegséggel kapcsolatos kutatásokat is végeznek majd.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés