hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új 3D képalkotó eljárás az agy vizsgálatára

A University of Auckland által vezetett, több egyetem részvételével zajló kutatási programolyan olyan kétdimenziós MRI eljárást dolgoztak ki, amely a hagyományos eljárással szemben nem statikus, hanem dinamikus képet adott az agy pulzálásáról.

A University of Auckland által vezetett, több egyetem részvételével zajló kutatási program eredményét közölte a Brain Multiphysics folyóirat. A programban 2016 végére először egy olyan kétdimenziós MRI eljárást dolgoztak ki, mely a hagyományos eljárással szemben nem statikus, hanem dinamikus képet adott az agy pulzálásáról. A mostani, 2021-es eredmények már ugyanennek a módszernek egy továbbfejlesztett, 3-dimenziós változatát ismertetik, de a kutatócsoport nem csak a térbeni, filmszerű megjelenítéssel, hanem a lényegesen nagyobb felbontóképességgel is képes volt előrébb lépni, így igen nagy felbontással készíthetők videofelvételek a működő agyról.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A 3D-amplifikált MRI, vagy rövidebben 3D aMRI névre keresztelt eljárás komoly diagnosztikus potenciállal rendelkezik, például kvantifikálhatóvá teszi az agy egyes területeinek pulzáló mozgását, így a jelenlegi, statikus felvételeken nehezen észrevehető obstruktív elváltozások és aneurizmák még az előtt azonosíthatók lehetnek, hogy életveszélyes állapotot idéznének elő.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés