2021. szeptember. 24., péntek - Gellért, Mercédesz.
hirdetés
hirdetés

Szlávik szerint nagy számban hurcolják be a delta variánst

Szlávik János a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, a nyári utazgatások miatt hazánkba is nagy számban hurcolhatják be a delta variánst.

Az országok nyitva vannak, ezért könnyen bejuthat hazánkba is az Európában sok megbetegedést okozó delta variáns. Különböző előrejelzések vannak, még olyat is láttam, hogy előfordulhat, hogy a negyedik nagyobb hullám lesz mint harmadik volt. A delta variáns ugyan könnyebben terjed emberről-emberre, de úgy tűnik, hogy nem súlyosabb – mondta dr. Szlávik János infektológus a TV2 Mokka című műsorában. Hozzátette, hogy aki megkapta mindkét oltását, az viszonylag biztonságban tudhatja magát ezzel a mutánssal szemben, ami inkább az oltatlanokra jelenthet veszélyt.

A jelenlegi oltások is hatékonyak a deltával szemben, de folyamatban van a továbbfejlesztésük, akár még az idén rendelkezésünkre állhatnak még hatékonyabb oltások – mondta az infektológus, aki hozzátette, hogy ugyan már több mint 5,5 millióan be vagyunk oltva, de nagyobb biztonságban lennénk, ráadásul a negyedik hullámot is elkerülhetnénk, ha még legalább 3 millióan megkapnák mindkét oltásukat. 

Azért terjed ilyen gyorsan Európában a delta variáns a szakemberek szerint, mert háromszor fertőzőbb az eredeti vuhani koronavírusnál, de még az alfa variánsnak elnevezett britnél is magasabb a fertőzési rátája: 7-8 embernek is át lehet adni.

(forrás: tv2)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.