hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Szívbarát étterem

A Betegek Világnapján indította útjára a SZÍVSN Országos Betegegyesület, a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete rendhagyó kampányát a szívbetegség megelőzéséért, a szívbetegekért.

Hazánkban minden második halálok szív- és érrendszeri eredetű. A legtöbb embert emiatt veszítjük el, 30 ezer életet. Évente 16 000, óránként két szívinfarktust regisztrálnak. Az infarktus kezelés után 1 évvel a betegek 20 százaléka meghal. Évente 20 000 emberéletet követelnek a szív-érrendszeri betegségek: magas koleszterin, magas vércukorszint, magas vérnyomás, mozgáshiány miatt. Becslések szerint 3 millió magyar ember magas vérnyomással él, 1 millió páciens nem is tudja, hogy magas a vérnyomása, mert nem méri.

A kezdeményezés célja kardiológusaink és a SZÍVSN dietetikusai segítségével hiteles információkkal szolgálni a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, valamint azok számára, akik mindent meg akarnak tenni a betegség elkerülésére, amiben ma a legtöbb embert veszítjük el hazánkban.

A kampány 1 hónapja alatt a fő cél, hogy éttermek, valamint az ott, korszerű konyhatechnikával készülő ételek is fókuszba kerülhessenek, hogy ne csak beszéljünk a kulturált, szívbarát étkezésről, hanem ismerjük is el megfelelő módon, ha egy étel valóban szívbarát, mert enni jó! Ezzel a céllal havonta új éttermet keresnek fel és beszámolnak az ott eltöltött időről, hogy az adott étterem milyen valóban szívbarát ételt kínál; az étel ízét, minőségét a szívbetegek fogják az adott szempontok alapján, havonta értékelni.

Év végén a győztesek elnyerik az Év szívbarát SZIVSN étterem díját.

A SZÍVSN országos betegegyesület 10 éve jött létre a Semmelweis egyetem Városmajori klinikáján. Diplomás szakdolgozók és páciensek alkotják, akik kézen fogják a szívbetegeket és segítenek tájékozódni a beavatkozások utáni életmód változtatásában, átbeszélik az öngondoskodás felelősségét. Elsődleges céljuk 20 kardiológiai központban a SZÍVSN PILOT koordinátoraival közösen a szívbetegek érdekvédelmével foglalkozó betegszervezet ismertebbé tétele.  

„Az egészségügyi ellátásban az orvos, dietetikus, páciens közös együttműködése jelentősen javítja a kezelés hatékonyságát, a páciens életminőségét és egészségtudatosságát. Fontos, hogy az orvos segítséget nyújtson a beteg motiválásában, hogy felhívja a figyelmét az étrendváltoztatás fontosságára, gyógyulást elősegítő hatására, a dietetikus felkeresésére és biztassa a diétás célok megvalósítására. A dietetikus által kivitelezett komplex táplálkozási intervenció, dietoterápia nélkülözhetetlen eleme a kezelésnek. A dietetikus által megtervezett, megvalósított és monitorozott dietoterápia a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójának minden szintjén, valamint az életmód-terápia részeként is alapvető fontosságú. A tanácsadás célja, hogy a páciens képes legyen a hétköznapokban is alkalmazni, betartani az előírásokat és ne függessze fel az ünnepek alatt, vagy akár egy éttermi ebéd esetén. A dietetikus segítségével az érintett megtanul az adott élethelyzetben a táplálkozását tekintve a legjobb döntést meghozni” – mondta Erdélyi Alíz dietetikus MSc, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

 „Nincs gond egy finom kenyérrel, akár kacsazsírral, de nem mindegy, hogy mekkora az a szelet és milyen vastagon kenjük meg. Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk, mennyi sót, és milyen fűszereket használunk. Érezzük meg a zöldségek ízét, nem kell semmit elrontani a sok fűszerrel és fontos, hogy, ha lehet, itthoniakat válasszunk és azokat is a szezonjukban együk.  Ha pedig beülünk egy étterembe, próbáljuk ki, hogy egy tál zöld salátával kezdünk és meglátjuk, hogy egészen más érzéssel állunk fel az asztaltól. Minden reggel kezdjünk olívaolajjal, a mediterrán étrendből nagyon sokat vehetünk át. A testünk üzen, csak hallgassunk rá!” – adott néhány gyakorlati tanácsot Gianni Annoni házigazda, televíziós műsorvezető, gasztronómus.

(forrás: SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos betegegyesület)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés