hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rózsazaj a fülben

Szalai László pszichológus, fülzúgásspecialista beszélt módszeréről az MTI-nek.

A szünetlen fülzúgás legalább félmillió embert érint, mondta a hírügynökségnek Szalai László pszichológus. Amíg régebben az volt az általános nézet, hogy a fülzúgás kifejezetten az idős embereket érintő gond, ma már igen sok fiatal, 20-30 éves is erre panaszkodik. A fülzúgás – latinul tinnitus – nem önálló betegség, ebben azonos véleményt képviselnek a fül-orr-gégész szakorvosok csakúgy, mint a neurológusok, pszichológusok és pszichiáterek. Tünetről van szó, amely mögött sokféle kiváltó ok állhat. Éppen ezért a terápia megkezdése előtt az okokat kell tisztázni.

Általában az erek állapotát teszik elsősorban felelősé érte: a beszűkült, elzáródó erek valóban a szükségesnél kevesebb vért képesek szállítani a belsőfülhöz, valamint a környező sejtekhez, szövetekhez. Kétségtelenül ez az oxigénhiányos állapot is lehet egy ok, de ezen kívül sok más is. Számításba jöhet valamilyen erős trauma, durva zaj, például egy petárda robbanása, dübörgő zene, de állhatnak a háttérben szervi betegségek is, például gyulladások, daganatok.
Szalai László lelki eredetű okokra vezeti vissza a megoldást, pszichológiai módszerekkel közelíti meg a fülzúgás gyógyítását, megszüntetését.

– A folyamatos stressz, a depresszió és egy sor más lelki kór is kiválthatja a fülben ezeket a nem oda illő zajokat – magyarázza. – Szerencsére már nem kell egy életen át fülzúgástól szenvedni. A terápiák sokfélesége kínálkozik, a páciens sokszor nem is tud választani a bőség zavarában. Az akupunktúrától a mágneses kezelésig, a gyógyszeres infúziótól a lézertechnikáig, a hiperbár oxigénkamrától az agysejtek "áthangolásáig" széles a repertoár ebben a műfajban.

– Én Németországban sajátítottam el egy kombinált terápiát, amelyet egy évtizede sikerrel alkalmazok – folytatta Szalai az MTI-nek. – Ez három részből áll, nevezetesen a zajterápiából – ami azt jelenti, hogy a fülzúgást "kicseréljük" egy kellemes zörejre, amelyet "rózsazajnak" neveztek el, átmenetileg adunk bizonyos szorongásoldókat, és alkalmazzuk a relaxáció, az agykontroll eredményeit is.

Szalai László hozta létre 2000-ben a fülzúgással küszködő betegek Magyar Tinnitus Egyesületét, amelynek ma is ő az elnöke. Legfőbb feladatuknak tekintik, hogy tájékoztassák a betegeket, miszerint van kiút, a fülben érzékelhető zajok megszüntethetők.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés