hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új kezelés fülzúgásra?

Mágneses ingerlés

A kínzó fülzúgás megszüntethető és visszatérése is megelőzhető a koponya ismételt mágneses ingerlésével. Az első ilyen eset leírását a Laryngoscope szakfolyóirat júliusi száma közli.

A fülzúgás gyakori panasz: lehet kellemetlen búgás, csöngés, morajló hang, de van, aki furcsa sziszegést, sipolást hall, amely időben változhat is. Az egészségügyi statisztikák szerint az amerikaiaknak 17 százaléka szenved ettől a kellemetlenségtől. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a fülzúgás önmagában nem betegség, hanem tünet, és gondos vizsgálatot igényel, hogy az okot megtalálják.
Vannak betegek, akik számára a fülzúgást elfedő háttérzene hallgatása enyhülést hoz, mások állapota hallókészülékre emlékeztető segédeszköz viselésével javul, ami a fülzúgásnál kellemesebb hang sugárzásával segít. Mark Mennemeier és John Dornhoffer az alacsony frekvenciájú, koponyán keresztül végzett, ismételt mágneses ingerlés (TMS) technikáját használták egy betegük makacs panaszainak kezelésére.
A TMS-eljárás során az érintetlen koponyán keresztül ingerlik rövid, mágneses behatásokkal az agyszövetet. A mágneshullám könnyen áthalad a koponyacsontokon és évtizedek óta alkalmazzák az orvostudományban. A mágneses ingerlést korábban főleg az elmegyógyászatban igyekeztek fölhasználni, de a módszer egyelőre még mindig a kutatás fázisában van. A két amerikai kutató most a fülzúgás szüntetésére alkalmazta a TMS technikát.
Az általuk használt eljárás során a mágneshullám néhány centiméteres mélységben hatol be az agyszövetbe. A mágnes elektromos áramot indít el, ami az idegsejtek működését vagy gátolja, vagy ingerli.
A kutatók ebben az esetben arra gondoltak, hogy a fülzúgást rendkívüli idegi tevékenység váltja ki, ezért ezt kívánták gátolni. Először vizsgálatokkal tisztázták, hogy a beteg agyának halántéklebenyében hol vannak azok a területek, melyek fokozottan működnek. Ezután az alacsony frekvenciájú mágneses ingerlést célzottan itt alkalmazták.
A beszámoló szerint a beteg négy hónap múlva csak igen enyhe panaszokról számolt be, ugyanakkor kutatók a kezelésnek semmiféle mellékhatását nem észlelték. Voltak korábban európai vizsgálatok, de azokban az eredmény csupán rövid ideig érvényesült. A kutatók szerint ez az első eset, amelyben a TMS-technika a fülzúgás kezelésére hosszú ideig hatásosnak bizonyult.

Dr. Matos Lajos (MTI)


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés