hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Rákmegelőzés tudományosan

A rák előfordulásának esélyét szignifikáns mértékben csökkenti a napi multivitamin-szedés, legalábbis egészséges, férfi orvosok körében – ez a témában folytatott első igazán komoly tudományos vizsgálat eredménye. Ha nők esetében is megvizsgálják a kérdést, pont kerül egy régi vita végére.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány (J. Michael Gaziano és munkatársai, Multivitamins in the Prevention of Cancer in Men; The Physicians' Health Study II Randomized Controlled Trial) szolgáltatja jelenleg a legerősebb evidenciát arra nézve, hogy a multivitamin-szedés hasznos lehet egy jól táplált populáció tagjainak is, hiszen ez az első randomizált, dupla-vak, placebó-kontrollált vizsgálat a témában – írja Ellen Chang, a Faculty of 1000 szemleírója.

A különböző táplálékkiegészítők rákmegelőző hatását évek óta kutatják, eddig mégsem sikerült egészségmegőrző hatásukat tudományosan minden kétséget kizáróan bizonyítani. Most azonban kiderült, hogy a napi multivitamin-szedés szignifikáns mértékben, 8 százalékkal csökkenti a rákkialakulás kockázatát.

A kutatók 15 ezer, 50 évesnél idősebb férfi orvost követtek 13 éven keresztül, és mint dr. J. Michael Gaziano, a tanulmány vezető szerzője az NBC News egészségportáljának elmondta, a multivitamin-szedés 12 százalékkal csökkentette a helyspecifikus rákok előfordulását a prosztata-rák kivételével, illetve a rákos halálozást is 12 százalékkal csökkentette (ez utóbbi szám nem volt statisztikailag szignifikáns).

Az eredmények fontosságát az is alátámasztja, írja JoNel Aleccia az említett
egészségportálon, hogy az USA-ban a felnőtt lakosság több mint fele fogyaszt napi
rendszerességgel táplálékkiegészítőket, leggyakrabban multivitamin-készítményeket.

Az elmúlt években több tanulmány is megkísérelte kimutatni, hogy a különböző vitaminok – így pl. a C, E és a B12 – fogyasztása segít a rákmegelőzésben, de eddig nem jártak sikerrel, sőt, mint arról a MedicalOnline is beszámolt, olyan is akadt, amelyik a rákelőfordulás nagyobb kockázatát írta le. Gaziano doktor is
próbálkozott már korábban a vitaminszedés és a rákkockázat között összefüggést feltárni, azonban, mint nyilatkozta, a korábbi kísérletek zöme kis esetszámmal dolgozott és rövid ideig tartott, valamint egy-egy konkrét vitamin hatását próbálta elemezni úgy, hogy azt sokkal nagyobb dózisban adagolták, mint ami a napi szedésű multivitamin-tablettákra jellemző.

Szintén beszámoltunk korábban egy nagyobb vizsgálatról, amelynek eredményei az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban jelentek meg, és a Women's Health Initiative Study eredményeiről, amelyben 160 ezer nőt követtek, azonban minden korábbi vizsgálat obszervációs technikával készült, nem alkalmaztak placebó-csoportot.

Tápanyag-szinergia

Mint dr. David Katz, a Yale Egyetem rákmegelőzést kutató központjának igazgatója
megjegyzi:
a korábbi vizsgálatok, amelyekben egy-egy vitamin megadózisát
alkalmazták, azért is adhattak negatív eredményt, mert a legjobb az lehet, ha valaki nem vitaminkészítményt, hanem megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget, gyümölcsöt eszik. Erre csak a populáció másfél százaléka képes, és a táplálkozási szokásokat nagyon nehéz megváltoztatni – napi egyetlen tabletta bevételére azonbana legtöbben hajlandók, támasztja alá az új eredmény hasznosságát David Katz.

Ráadásul az is érdemes figyelembe venni, hogy a tápanyagoknak egyszerre kell jelen lenniük ahhoz, hogy felerősítsék egymás hatását. Miután ezt felismerték, az elmúlt évtizedben fokozódó figyelem kíséri a tápanyag-szinergia jelenségét vizsgáló kutatásokat.

A The Physicians' Health Study II-ben részt vevő orvosok kiváló együttműködésről tettek tanúbizonyságot: a vizsgálat végén még több mint kétharmaduk szedte előírás szerint a napi 1 tablettát. A vizsgálati alanyok egészségesek voltak, átlagos testtömeg-indexük 26 volt, csak 3,6 százalékuk dohányzott. Az eredmények kritikusai épp erre hivatkoznak: a vizsgálat az átlagosnál egészségesebb populációval dolgozott, és a résztvevők valamennyien férfiak voltak. A további vizsgálatoknak ki kell terjedniük a női és a fiatalabb populációra is (még akkor is, ha a rák zömmel az idősebbek megbetegedése).

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés