hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Pro- és prebiotikumok gyermekkorban

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került a bélflóra optimalizálásának kérdése, probiotikumok és prebiotikumok hozzáadása a táplálékhoz. Ismeretes, hogy a probiotikumok élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, és a feltételezés szerint képesek megváltoztatni a gazdaszervezet mikroflóráját.

Randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) igazolták, hogy a probiotikumok mérsékelten hatásosak az egészséges gyermekek és csecsemők heveny virális hasmenésének befolyásolásában. Fontos annak ismerete is, hogy 1 nappal megrövidítik a hasmenés időtartamát, de csak akkor, ha korán alkalmazzák őket.

Annak ellenére, hogy egészséges gyermekekben nincsenek evidenciák az antibiotikum asszociált hasmenésekre vonatkozólag, a randomizált vizsgálatok a probiotikumok preventív hatását, ebben a kórképben, mérsékeltnek mutatták. Kétségtelen, hogy több vizsgálatra van még szükség, de néhány bizonyíték amellett szól, hogy a probiotikumok alkalmasak a nekrotizáló enterocolitis megelőzésére,a nagyon alacsony születési súlyú csecsemőkben (1000-1500 g).

Mielőtt a probiotikumokat ajánlanák gyermekeknek irritábilis bél-szindrómában, Crohn-betegségben, bélgörcsben és székrekedésben, vagy számos egyéb betegség megelőzésében és allergiában, további vizsgálatok elvégzése feltétlenül szükséges. Ugyanakkor kiemelendő, hogy a probiotikumokkal végzett gyermekkori RCT vizsgálatok eredményei kedvezőek Helicobacter pylori gastritisben, irritábilis bél-szindrómában, idült colitis ulcerosában, csecsemőkori kólikában, valamint a gyermekkori atópia megelőzésében. Nincs azonban evidencia arról, hogy a probiotikumoknak előnyös hatása volna a humán rosszindulatú daganatok megelőzésében vagy kezelésében, vagy a gyermekkori Crohn-betegség terápiájában.

Sem a probiotikumok, sem a prebiotikumok rutinszerű hozzáadásának a gyermekek étrendjéhez nincs bizonyítékokon alapuló előnye, de az is kétségtelen, hogy egészséges csecsemőkben és gyermekekben nem okoznak semmilyen káros hatást. Ma az az általános elv, hogy ne adjanak olyan gyermekeknek probiotikumot, akik immunszupprimáltak vagy nagymértékben legyengültek vagy bármilyen testidegen anyag került testükbe beépítésre.

A prebiotikumok olyan nem emészthető táplálékkiegészítők, amelyek szelektíven elősegítik a probiotikum baktériumainak a növekedését és aktivizálását. Prebiotikumok találhatók az emberi tejben, és segítik a csecsemők védekezését a legkülönbözőbb fertőzésekkel szemben, és megakadályozzák az atópiás ekcéma kifejlődését. Ennek ellenére, ma még kevés evidencia van arra vonatkozólag, hogy a csecsemők táplálkozásában rutinszerűen alkalmazzák őket.

Forrás: Pediatrics online November 29, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés