hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Plasmodium knowlesi okozta kettős fertőzések

A Plasmodium knowlesi az ötödik ismert humán maláriát okozó patogén, amely jelen ismereteink szerint Délkelet-Ázsiában (elsősorban Thaiföld, Myanmar és Kína egyes területein) okoz önmagában és más plasmodiumokkal együtt kettős betegségként, néha halálos kimenetelű maláriát.

A Plasmodium knowlesi az e régiókban előforduló majmokat betegíti meg (Macaca fascicularis, Macaca nemestrina), de egyre gyakrabban az ide látogató turistákban is ki tudták mutatni e plasmodiumot. Morfológiailag nem különbözik a többi malária plasmodiumtól, de speciális polimeráz-láncreakcióval könnyen elkülöníthető azoktól.

A kutatók 146, ezen a területen megbetegedett betegből 3 speciest tudtak kimutatni (Plasmodium knowlesi, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum). A 146 betegben csak 4 esetben találták a Plasmodium knowlesi-t önmagában kórokozónak, és 13 maláriában kettős fertőzést okozott vagy Plasmodium vivax-szal vagy Plasmodium falciparum-mal együtt.

A vizsgálatot végzők felhívják a figyelmet arra, hogy elengedhetetlen az újabb metodikák bevezetése a malária diagnosztikájába.

Forrás: Emerg Infect Dis 2010; 16: 1476-1478.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés