2020. május. 30., szombat - Janka, Zsanett.

PCR-teszt: Kásler Miklós megint újragondolta

A Népszava szerint a hétvégén ismét újragondolta a humán miniszter, hogy mely ellátásokhoz kérjenek a szolgáltatók a betegtől PCR-tesztet.

hirdetés

A fogászokat a legújabb eljárásrenddel sikerült ismét összezavarni. Az új lista részeként a magas kockázatú ellátások körébe sorolták az aerosol képződéssel járó beavatkozásokat. Így formailag kérni kellene a negatív PCR-tesztet a fogtömésekhez is, csakhogy az eljárásrend megfogalmazásából az derül ki, hogy a diagnosztikai vizsgálatot csak a fertőzés gyanús betegeknél kell elvégezni. Miután azonban minden beteget gyanús esetként kell kezelni, előírták, „ hogy az ugyanazokat az egyéni védőeszközöket, beleértve az FFP2 légzésvédő eszközt viseljék, mint amelyeket az igazolt COVID-19 fertőzött betegek ellátásában előírtak.”

A miniszter szombati levele arra is figyelmeztet, hogy a tervezhető beavatkozásokat a fertőzés-gyanús esetekben el kell halasztani, azt csak negatív teszt eredménye mellett lehet elvégezni.

A Népszavának Dúl Zoltán fogorvos azt mondta: ezzel betegenként 8-10 ezer forintos többletkiadásra kényszerítik az alapellátásban dolgozókat. Betegenként ennyibe kerül az előírt védőfelszerelés. Miközben állami feladat lenne járvány idején gondoskodni az egészségügyi dolgozók védelméről. Az alapellátók viszont arra panaszkodnak, hogy továbbra sem jut el hozzájuk az állam által biztosított védőruha, egy orvos például gyermekmaszkokat talált a neki szánt csomagban.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Az Önök folyamatos tájékoztatását támogatják:

hirdetés
hirdetés