2024. április. 19., péntek - Emma.

A rendelőkben kell megcsináltatni a kezelésekhez szükséges PCR-tesztet

A hvg.hu-nak elmondta az Emmi, hol és hogyan zajlik majd a mintavétel. A Népszava is beszámol az új eljárásrendről.

Ha szerdán elvégeztetnénk a tesztet, és péntekre az eredmény birtokában időpontot kérnénk és kapnánk, mondjuk jövő keddre, akkor mi garantálja, hogy a mintalevételtől eltelt hét napban nem fertőződtünk meg? Van-e így értelme a teszteknek? Ez utóbbi kérdést a gyakorlati tudnivalók kifejtését is kérve az operatív törzsnek és az emberi erőforrások minisztériumának is elküldtük kedden, írja a hvg.hu, jelezve, előbbitől nem kapott választ, a minisztérium sajtófőnökétől viszont kedd délutánra igen: eszerint „egy negatív PCR-lelet jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy beteg emberen végzik el a tervezett beavatkozást.”

A mintavétel hogyanjáról Kresz László azt írta, hogy nem fogászati esetben a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről, a PCR-tesztek eredménye pedig a laboratóriumba való beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészülnek.

A kérdésre, hogy hány napig érvényes egy negatív teszt és hány naponta szükséges tesztelni azt, aki egy több alkalmas kezelésen vesz részt, ugyanakkor csak részben kaptunk választ: időbeli korlátról nem írt az Emmi sajtófőnöke, elhúzódó kezelésre viszont azt válaszolta, az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet.

A tesztek finanszírozásáról Kresz László megismételte, amit hétfőn maga Kásler Miklós is elmondott a Parlamentben, vagyis, hogy közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálatot Egészségbiztosítási Alap állja, a betegnek nem kell fizetni érte, magánrendelésen viszont a szolgáltatót terheli a költség, aki ennek összegét átháríthatja a betegre.

A felvetésre, hogy miért elég egy teszt, amikor járványügyi szakemberek visszatérően kettőt ajánlanak a fertőzésmentesség megerősítésére, a sajtófőnök azt írta: a protokoll szerint csak a beteg gyógyultnak nyilvánításához van szükség kettőre.

A fogászati betegek szűrésével kapcsolatban a sajtófőnök az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának hétfő este megjelent ajánlására hivatkozott, amely szerint kezeléstől függetlenül csak koronavírus-gyanús betegeknél szükséges a PCR-teszt. Ha viszont egy fogorvosi beavatkozásra váró pácienst koronavírus-gyanúsnak minősítenek, neki a korábban megszokott módon, telefonon jelentkeznie kell háziorvosánál, aki értesíti a mentőket. A szakrendelésekhez előírt PCR-teszteket Kresz László magyarázata szerint az NNK határozata alapján kijelölt laboratóriumok végzik majd, a folytatásról viszont nem sok jót sejtet, hogy azt írta, ezek kapacitását meghaladja a várható terhelés.

A teljes cikk a hvg.hu-n

A Népszava szerint tegnap a hazai kórházak megkapták azt a Kásler Miklós által jegyzett eljárásrendet, amely eligazítja őket a gyakorlati tennivalókról. Eszerint a járó és a fekvő betegeket ellátó intézményekben a jövőben a lehető legszélesebb körű PCR-tesztelést kell végezni, a vizsgálat eredménye nélkül pedig nem lehet „magas kockázatú beavatkozást” csinálni. Az ellátáshoz azonban egyetlen negatív eredmény is elegendő. (A vírusmentesség igazolásához eddig két negatív leletre volt szükség.)

Kásler dokumentuma azt ajánlja, hogy a fogászati kezelések kivételével valamennyi intézmény maga vegyen mintát a tervezett beavatkozásra érkező pácienstől. Ha ezt nem tudja megoldani,  küldheti más szolgáltatóhoz is a betegeit.

A mintavételre a kórházaknak, szakrendelőknek külön helyiséget és a védőruházatot kell biztosítaniuk. Utóbbiak beszerzéséhez az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz kell fordulni. A vizsgálathoz szükséges mintavevő csomagokat a megyei kormányhivatalok biztosítják az intézményeknek. A levett mintákat az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált laborok vizsgálhatják. (A lap kedden számolt be arról, hogy a koronavírus-gyanús betegektől a mentőszolgálat által levett minták eredményére jelenleg 72 órát kell várni, mert nem elég a laborkapacitás.)

Az eljárásrend szerint a fogászati kezelésekhez az állami, térítésmentes rendszerben csak koronavírus-gyanús betegeknél kötelező a PCR-teszt. Ha viszont egy fogorvosi beavatkozásra váró pácienst koronavírus-gyanúsnak minősítenek, neki a megszokott módon, telefonon jelentkeznie kell háziorvosánál, aki értesíti a mentőket, akik elvégzik a mintavételt. A miniszteri utasítás rendelkezik arról is, hogy valamennyi egészségügyi intézményben már a bejáratnál biztosítani kell a betegeknek a kézfertőtlenítést, a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatást, a testhőmérséklet mérést és az úgynevezett kockázat-mérő kérdőív kitöltése nélkül sem léphet be senki egészségügyi intézménybe. A várókban alkoholos kézfertőtlenítőnek kell lennie, illetve biztosítani kell szappant, papírtörölközőt vagy kézszárítót.

A teljes cikk a Népszava Online-on

(forrás: hvg.hu, Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés