hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Országossá tennék a városmajori klinika modelljét

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán immáron tíz éve nagy sikerrel működő kardiológiai koordinátori programot országos szintre emelné a SZÍVSN Országos Betegegyesület.

A Magyar Kardiológiai Társaság támogatását élvező, mintegy 1300 tagot magába tömörítő SZÍVSN Országos Betegegyesület tagjainak kétharmadát a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán megfordult betegek adják. A szervezet célja a klinikán 2011 óta sikerrel működő kardiológiai betegekért létrehozott program országos szintűvé fejlesztése, ehhez kötődően pedig koordinátori hálózat kialakítása a hazánkban működő további 19 kardiológiai centrumban, alulról építkezve, a betegek összefogásával – fogalmazott Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a városmajori klinika kardiológiai asszisztense, diplomás ápoló, az egyesület elnöke. 

Az egyesület tevékenységének három alappillére az edukáció, a szűrőprogramok megvalósítása, valamint a szociálisan rászorulók részére eszközkölcsönzés biztosítása. Mint arra az elnök rámutatott, az edukálás egyrészt azért különösen fontos, mert sokkal gyorsabban gyógyul az a páciens, aki tudatában van annak, hogy miért alakult ki nála az adott betegség, milyen kezelést kapott, mi az, amiért ő a felelős, illetve miként kellene felépítenie a betegség utáni évtizedek életmódját. Másrészről a kardiológiai problémák kezelésénél kulcsfontosságú az időtényező. Abban az esetben, ha már maguk felismerik a tüneteket, hamarabb juthatnak ellátáshoz, ami akár életet menthet.

A szervezet szakemberek (orvosok, diplomás szakdolgozók, gyógytornászok, dietetikusok, ápolók) bevonásával heti rendszerességgel tart interaktív előadásokat, amelyeket a koronavírus-járvány előtt a klinika előadótermében rendeztek meg, mára azonban átköltöztek az online térbe. A résztvevők a Zoom-rendszeren keresztül kérdéseket tudnak feltenni az előadóknak, illetve egymással is tudnak kommunikálni. Már több mint 270 előadáson vannak túl.

Ambuláns kezelés alatt sokszor nincs lehetőség arra, hogy a beteg feltegye kérdéseit, ám az előadásokon erre van mód. Többször előfordult olyan, hogy egy adott problémával kapcsolatban online is tudtunk segítséget adni, így a betegnek emiatt már nem kellett felkeresnie a klinikát. Nem engedjük el a szívbetegek kezét, és erre óriási szükség van, főleg a COVID idején – mondta Bernáth-Lukács Zsuzsanna.

Negyedévente konferenciákat is szerveznek. A betegegyesület Magyarországon egyedülálló módon kardiovaszkuláris szűréseket is szervez a klinikán, amelyek a koronavírus-járvány alatt is rendszeresen megvalósultak. Ezen alkalmakkor vérnyomást, testsúlyt, vércukor- és koleszterinszintet mérnek, figyelik a szívelégtelenség jeleit, monitorozzák a ritmuszavarokat. Emellett kiértékelik a korábbi szűrések eredményeit, ismertetik, kinél találtak rizikófaktort, komoly EKG-elváltozás esetén pedig javasolják a klinika mielőbbi felkeresését.

„A legfontosabb az, hogy a szűréseknek köszönhetően a sürgős ellátást igénylő betegek nagyon hamar szakemberhez kerüljenek” – hívta fel a figyelmet Bernáth-Lukács Zsuzsanna. Megemlítette továbbá, hogy egy gyógytornász által vezetett tornacsoporttal is igyekeznek segíteni a szívbetegeknek.

A SZÍNSN Országos Betegegyesületnek köszönhetően a szociálisan rászorulók részére olyan fontos, nagy értékű kardiológiai eszközök kölcsönzésére és azok használatának megtanulására nyílik lehetőség a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, mint például az INR mérő, vagy WIWE készülék.

További részletek

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.