2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Országos bőrgyógyász találkozó

Első alkalommal ad otthont Debrecen az ország legnagyobb bőrgyógyász találkozójának november 28. és 30. között. A konferenciát Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) elnöke nyitotta meg csütörtökön a Kölcsey Központban.

Több mint 170 előadást tartanak hazai és nemzetközi szakemberek a Magyar Dermatológiai Társulat 92. Nagygyűlésén, amely csaknem 900 résztvevőjével a szakterület legjelentősebb eseménye.

– Szokták mondani, hogy a szem a lélek tükre, de biztos vagyok benne, hogy a bőr is az, és ebből a szempontból a dermatológusok valójában következtetni tudnak az emberre és a lelkére is. Ez egy nagyon jelentős terület, de a hazai egészségügyi ellátásban komoly finanszírozási problémákkal küzd. Azt gondolom, hogy mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a dermatológia finanszírozási logikája megfelelőbb helyre kerüljön – fogalmazott Berényi Ervin a kongresszus csütörtöki nyitónapján.

A DEKK elnöke beszédében kiemelte, hogy a dermatológiának nagyon fontos szerepe van az onkológiai ellátásban, de ez csak átláthatóan, világosan, a betegek érdekeit minden elé helyezve történhet meg. Berényi Ervin hangsúlyozta az onkoteamek jelentőségét, valamint annak fontosságát, hogy minél előtt alkalmazást nyerjenek a legmodernebb immunterápiák.

A találkozót 1928 óta mindig Budapesten rendezték, az idei az első konferencia, amelyet nem a fővárosban, hanem Debrecenben tartanak.

Fotó: unideb.hu
Fotó: unideb.hu

Az előadások a bőrgyógyászat egészét érintik, így a szakemberek egyebek mellett áttekintik a bőrgyógyászati onkológia, az immunológia, a bőrsebészet, a kozmetológia, valamint a gyermekbőrgyógyászat diagnosztikai és terápiás újdonságait. Emellett gyógyszer-kipróbálási eredményekről és bőrbetegségekkel kapcsolatos egészség közgazdasági vizsgálatokról is beszámolnak az előadók.

– A program döntően a klinikusoknak, gyakorló bőrgyógyászoknak nyújt hasznos ismeretanyagot, de egy külön szekcióban a szakterület legfrissebb hazai és nemzetközi kutatási eredményeit is áttekintjük. A kongresszuson 10 külföldi vendégelőadó vesz részt, ők Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Írországból, Németországból, Ausztriából és Horvátországból érkeztek – ismertette a konferencia programját Szegedi Andrea, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A DEKK Bőrgyógyászati Klinika professzora hangsúlyozta: büszke arra, hogy nem csak a bőrklinikán, hanem – kollaborációban, sőt önállóan is – az egyetem több elméleti kutatóintézetében is zajlanak bőrrel kapcsolatos kutatások, így a kongresszuson a Debreceni Egyetem több kutatócsoportja is bemutatkozik. Az ország legnagyobb dermatológus találkozója november 30-ig tart a Kölcsey Központban.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.