hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ómega-3 zsírsavak hatása idős COVID-os betegeknél

Az OTSZ Online szerint egy kis esetszámú, randomizált, ellenőrzött vizsgálatban ómega-3 zsírsavak bevitelével az idős, legyengült COVID-19 fertőzött betegekben javult a lipid-válasz, csökkent a proinflammarotikus lipid mediátorok mennyisége.

Az European Geriatric Medicine Society (EuGMS) éves találkozóján elhangzott egyik előadás szerint a 22, többszörös kisérőbetegségekkel rendelkező idős betegek egyik csoportjának adott ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak szignifikánsan csökkentették a szisztémás gyulladásra utaló neutrofil-limfocita arányt (NLR).

Az eikozanoidok (20 szánatom hosszúak, ikoszi görögül húsz) szignál molekulák. Dr. Magnus Bäck (Karolinska Institute in Stockholm) és munkatársai a Frontiers in Physiology-ban 2021. januárban megjelent közleményükben körvonalazták randomizált vizsgálatuk indokait: a mértéktelen gyulladás légzési elégtelenséghez és kardiovaszkuláris komplikációkhoz vezet. A citokin kiáramlási szindrómához (citokin viharhoz) az ómega-6 többszörösen telített zsírsav arachidonsavból származó pro-inflammatorikus lipid mediátorok növekedése társul (eikosanoid vihar), mely részt vesz a kontrollálatlan szisztémás gyulladás kialakulásában. Az ómega-3 PUFA „pro-resolving” mediátorokat tartalmaz, mely a kutatók hipotézise szerint képes korlátozni a gyulladásos reakciókat COVID-19-es betegekben is anélkül, hogy immunszuppressziót okozna.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés