2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Mitől alakult ki és támad-e újra a rák?

Nyomozás a ráksejtekben

Egyre több daganatos betegségnél a ráksejt génhibáiból meg tudják állapítani, hogy valószínűleg mi indíthatta el a rák kialakulását, a jövőben pedig a vérből a mostaninál korábban kimutatható lehet, ha kiújulás „készülődik” a szervezetben – ír az újabb rákkutatási eredményekről a Rákgyógyítás Magazin nyári kiadása.

Világszerte átalakul a rák kezelése – számol be az ingyenes országos betegtájékoztató magazin a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság által szervezett, a világ élvonalbeli rákkutatási eredményeit a hazai szakorvosokkal ismertető Update’19 konferencia legfontosabb megállapításairól.

Amint arról B. Papp László főszerkesztő beszámol, a lapban cikk olvasható a daganatsejtek molekuláris genetikai vizsgálatának újabb lehetőségeiről, a kiújulás korábbi előrejelzésének kutatásáról, a daganateltávolító műtétek előtti kemoterápiák térnyeréséről. Az újság cikket közöl az emlőrákos betegek onkológiai terápiáinak változásairól, valamint foglalkozik a kezelések mellékhatásait csökkenteni hivatott módszerekkel. Szintén összefoglalót közöl a lap a protonterápia jellegzetességeiről.

A tanulságos riportok között olvasható egy olyan hasnyálmirigyrákos beteg története, akinek igen rossz életkilátásait sikerült jelentősen javítani, egy petefészekrákos betegről szóló cikk pedig betegségtípustól függetlenül hasznos tippeket foglal össze arról, mi mindent tehetnek önmaguk a betegek a kórházon kívül a javulásért. Részben erről szól a prosztatarákos betegeket mozgásra ösztönző országos 10 Ezer Lépés Programról szóló összefoglaló is. A lap foglalkozik az új hatóanyagokat elérhetővé tevő klinikai gyógyszervizsgálatok hazai ellátásra gyakorolt hatásával, valamint részletezi miként kell értelmezni a gyógyszerek eredményességét jelző statisztikai mutatókat.

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A My Life Story elnevezésű program abban segít majd a betegeknek és róluk gondoskodóknak, hogy egy helyen összegyűjtve tudják felidézni múltbéli kellemes emlékeiket.

Az eddigi legjobb összefoglaló anyag jött ki a Lancet tudományos lapban a vakcinákat érintő legfőbb adatokról: gyártástól a támogatásokon át a szállítási hőmérsékletig, és még sok egyéb.