hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyógyítás

Nem ártalmas az amalgám fogtömés

Biztonságos a higanyt is tartalmazó fogászati amalgám a páciensek számára az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) kedden kibocsátott állásfoglalása szerint.

Az FDA mintegy kétszáz tudományos kutatás elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy bár az elemi higany kapcsolatba hozható bizonyos káros egészségügyi hatásokkal, a fogtömések által kibocsátott higany mennyisége kevés ahhoz, hogy kárt okozzon a pácienseknek.

A kedden kiadott új szabályzat szerint az amalgámból készült fogtömések „mérsékelt kockázatúnak” számítanak. A részletes előírások kitérnek majd az amalgám kockázataira és előnyeire, valamint arra, hogy hiányosan szellőztetett helyiségekben vagy higanyallergiás pácienseknél nem ajánlott a használata.

Amerikaiak millióinak vannak ilyen fogtömései és az FDA illetékesei elmondták, nem javasolják a pácienseknek eltávolíttatásukat. Az amalgám fémötvözet, amely a higanyon kívül ezüstöt, valamint kevés rezet és ónt tartalmaz. A higanyszennyezések körül évek óta viták zajlanak, mert a nehézfém nagyobb mennyiségben egyértelműen ártalmas, ám arról kevés adat van, hogy a hosszú ideig tartó, alacsony koncentrációjú szennyezésnek milyen egészségügyi következménye lehet.

„A rendelkezésre álló tudományos tények azt a megállapítást támasztják alá, hogy az amalgám fogtöméssel rendelkező páciensek nincsenek veszélyben” – jelentette ki Susan Runner, az FDA illetékes részlegének igazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt húsz évben összesen 141 jelentést kaptak amalgámtöméssel kapcsolatban felmerült problémákról.

A mostani következtetés némiképp ellentmond a hatóság tavaly júniusban közzétett állásfoglalásának, amelyben a terhes nők és a kisgyerekek számára kockázatosnak minősítette az amalgám fogtöméseket.

Az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) szerint jelenleg a tömések körülbelül 30 százaléka készül amalgámmal, és egyre növekszik a fogakkal megegyező színű tömések népszerűsége.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés