hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Néhány hét múlva derül ki, hat-e a 700 milliós gyógyszer

Beadták a 700 milliós készítményt a kisfiúnak, aki országos adakozással jutott hozzá a különösen drága SMA gyógyszerhez, írja a Népszava.

Ma reggel megkapta a másfél éves, SMA betegségben szenvedő Györök Zente, a Bethesda Gyermekkórházban a génterápiás gyógyszert – erről a kórház főigazgatója, Velkey György számolt be kedden a sajtónak. Az eseményen valamennyi a kisfiú kezelésében közreműködő szakember részt vett, valamint megjelent a készítmény Magyarországra szállításában segítő Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója, Feller Antal is.

Velkey György elmondta: már a gyűjtés folyamán megkeresték a szülők a Bethesda Gyermekkórházat. Az intézmény pedig mint országos SMA központ, vállalta el a kezelés előkészítését, a beszerzés megszervezését, és a gyógyszer beadását. A készítmény szombaton érkezett meg az országba, majd egy napig zajlottak az előkészületek. Azt is vizsgálták, hogy a kisfiú alkalmas-e a terápiára. A kezelőorvosok szerint Zente jól viselte a beavatkozást, jelenleg elkülönített szobában lábadozik, és várhatóan szerdán haza is mehet.

Az Egyesült Államokban szabadalmaztatott, és Európában még nem törzskönyvezett génterápiás gyógyszert eddig három esetben alkalmazták a kontinensen Fotó: Vargosz
Az Egyesült Államokban szabadalmaztatott, és Európában még nem törzskönyvezett génterápiás gyógyszert eddig három esetben alkalmazták a kontinensen Fotó: Vargosz

A Népszava kérdésére, hogy most valójában gyógyszerpróba vagy terápia zajlik a kisfiú esetében, Velkey György azt mondta, kezelésről van szó, még ha kevés is ezzel a készítménnyel a tapasztalat. Arra, hogy kié lesz a felelősség, ha nem várt hatások jelentkeznek a kisfiúnál, azt válaszolta: külön jogi nyilatkozat készült, a szülők is vállaltak felelősséget, a beadásért – miután a kórház végezte –, az intézményé a felelősség. A főigazgató hozzátette: mellékhatásként a máj és vérlemezkék sérülhetnek, erre különösen odafigyelnek.

Zentét eddig is a Bethesda Gyermekkórházban gondozták, miután országos SMA központként itt alkalmazzák, a hazai betegek egy részének is elérhető terápiát. 

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés