hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nagykorúvá vált a gyermekkardiológiai központ

Ma már szinte nincs olyan szívfejlődési rendellenességgel született csecsemő, akin ne tudnának segíteni, írja a Magyar Nemzet.

A Gyermekszívközpont nemrég vált nagykorúvá, hiszen 2000-ben nyitotta meg kapuit, azóta folyamatos fejlődésen ment keresztül az országos centrum.

A központ megnyílása óta sokkal többféle és sokkal bonyolultabb műtétet végeznek, így már alig van olyan veleszületett szívbetegséggel érintett gyerek, akit ne tudnának ellátni. Évente 250 szívkatéteres beavatkozást és 450-500 szívműtétet végeznek, ami azt jelenti, hogy az ilyen beavatkozást igénylő gyermekek 90 százalékát ebben az intézetben látják el. A központban tíz éve már gyermek-szívtranszplantációt is végeznek, ehhez csatlakozott nem sokkal később a gyermekkori műszívprogram is.

– Egy szívfejlődési rendellenesség kialakulása rendkívül összetett – magyarázta Ablonczy László, az intézet gyermekellátásért felelős orvos igazgatója. – Nem vezethető vissza kizárólag örökletes tényezőkre, és közvetlenül az anya életmódja sem valószínű, hogy ehhez vezet, de a terhesség korai időszakában történik egy kóros elváltozás a genetikai állományban, amely a problémát okozza.

Azt szoktuk mondani: ne féljenek a szülők második, harmadik gyermek vállalásától, ha az első szívfejlődési rendellenességgel születik, mert ez nem jelenti azt, hogy a testvérei ne lehetnének makkegészségesek.

– Akik itt dolgoznak, szinte mindnyájan kaptak már felkéréseket a világ vezető centrumaitól, de maradtak. Ez nemcsak az intézményt, hanem az egész magyar egészségügyet büszkeséggel töltheti el, hiszen ezek a szakemberek értelmét látták annak, hogy hazajöjjenek vagy ki se menjenek – mutatott rá a főigazgató főorvos. – Kimondhatjuk, hogy a komplex szívműtétek legnagyobb részét mi végezzük, és nemcsak Magyarországot fedjük le, hanem a határ menti térségeket is: Kárpátalját, illetve Erdélynek és a Vajdaságnak egy részét.

Ugyanez a magas színvonal igaz a főigazgató elmondása szerint a nővérekre is: speciális képzést kaptak, a legtöbb szakdolgozó tudományos munkával is rendelkezik, így nekik is igyekeznek valódi fejlődési lehetőséget, karriert kínálni. A GOKI szerencsés helyzetben van, mert válogathat az orvosok és a nővérek között.

– Van egy szint, amelyet inkább fölül akarunk múlni, de alul semmiképp – emelte ki Andéka Péter. Ha valaki ide bekerül dolgozni, az nemcsak megtiszteltetés, de persze sok-sok nehézséggel is jár. – A hét minden napján 0–24 óráig kell rendelkezésre állnia több orvosteamnek is, ők bármikor riaszthatók, nincs olyan, hogy éjszaka, hétvége vagy ünnep miatt nem jönnek be – mondta Andréka Péter.

A teljes cikk

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés