hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Modern neuronavigációs rendszer Debrecenben

A neuronavigációs rendszer lehetővé teszi, hogy a sebészek pontosan nyomon kövessék a műtét során használt eszközöket.

A Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósít meg az idegsebészeti ellátás fejlesztésére a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, amely Európai Uniós forrást biztosít Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében.

A projekt átfogó célja az idegrendszeri betegségek kezelésének minőségi javítása. A pályázatnak köszönhetően a Debreceni Egyetem Klinikai Központja egy modern neuronavigációs rendszert szerzett be. A neuronavigációs rendszer lehetővé teszi, hogy a sebészek pontosan nyomon kövessék a műtét során használt eszközöket. Biztosítja az anatómiai struktúrák pontos meghatározását, hardverek, szoftverek, nyomkövető algoritmusok, képadatok összevonásának és különböző speciális műszerek kombinációjával. A rendszert már leszállították és üzembe helyezték, hamarosan használni is fogják.

A projekt megvalósítása során az egyetem munkatársai az innovatív módszerek alkalmazásával, az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalatainak megosztásával hozzájárulnak az országhatárokon átívelő tapasztalatcseréhez. A szakemberek egy szakmai kiadványt is összeállítottak, amely többek között a mozgászavarok sebészeti kezeléséről, chiari malformatió és syringomyelia sebészeti kezeléséről, craniosynostosis betegségben szenvedők műtéti kezelésének retrospektív vizsgálatáról, akusztikus neuromák komplex kezeléséről nyújt átfogó tanulmányt.

Két online szakmai tréninget is megrendeztek a projektpartnerek orvosai között a tapasztalatcsere érdekében, valamint az érintett hallgatók részére oktatási céllal. Itt különös figyelmet fordítottak a legújabb technológiákat alkalmazó és a minimálisan invazív idegsebészetre.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés