2020. július. 02., csütörtök - Ottó.
hirdetés
hirdetés

Minimál invazív eljárások az urológiában

Január 17-19. között tizedik alkalommal rendezte meg a Jahn-Ferenc Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztálya a „Minimál invazív eljárások az urológiában” című nemzetközi továbbképzést és műtéti kurzust.

hirdetés

A Közép-Európában egyedülálló kurzuson három műtőben összesen 16 műtétet és számos előadást kísérhet figyelemmel a mintegy száz hallgató. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 8 monitoron háromdimenzióban követhetik élő adásban, audiokommentárral. Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra és válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

A háromnapos program a szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődött. Először a 2019. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai hangzottak el. A győztes tanulmány előadója, dr. Romics Miklós utazhat a CEM Kongresszusra. A felkért szakorvosjelöltek ezután szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben. Dr. Széll Tamás előadása bizonyult a legjobbnak, aki így elutazhat az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) idei kongresszusára.

Fotó: Jahn-Ferenc Kórház
Fotó: Jahn-Ferenc Kórház

A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké a főszerep, akik bemutatják a legújabb műtéti technikákat, amelyekről előadásokat is tartanak. A világszínvonalat visszatérő barátaink biztosítják, prof. dr. Jens-Uwe Stolzenburg, prof. dr. Evangelos Liatsikos, dr. Hoznek András, dr. Richard Gaston, valamint a tavaly már bemutatkozott fiatal endoszkópos sebész, dr. Ho Thi Phuc és új vendégelőadóink, prof. dr. Renauld Bollens és prof. dr. Christian Wülfing is.

Az utolsó napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya, prof. dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

(forrás: JFK)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!