hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Mikrobiom-spray ekcémára

Egészséges donorok bőrbaktériumainak felvitele az ekcémás betegek bőrére gyermekeknél és felnőtteknél is a gyulladásos tünetek lecsengéséhez vezet, írja a PharmaOnline.

hirdetés

A minden ötödik gyermeket érintő, és sokuknál a felnőttkorra is megmaradó atópiás dermatitis oka nem ismert. Néhány éve úgy vélik, hogy a bőr bakteriális flórájának a zavara, a diszbiózis is szerepet kap a kórkép kialakulásában, olvasható a PharmaOnline-on.

Korábbi vizsgálatok mutattak rá arra, hogy a bőr mikrobiomja a neurodermatitiszes betegeknél jelentős változást szenved el. A bőrön élő mikrobák sokszínűsége messze elmarad az egészséges egyénekre jellemzőtől. Emellett, aránybeli eltolódások is létrejönnek; például, a neurodermatitiszes bőrű egyéneknél bizonyos Staphylococcusok száma jelentősen lecsökken, míg a S. aureus dominánssá válik. Mindez sem lokálisan, sem szisztémásan alkalmazott antibiotikumokkal nem orvosolható tartósan.

A felborult bakteriális egyensúly következménye a bőr barrier funkciójának a sérülése, a bőr kiszáradása és viszketése lehet.

Atópiás dermatitis esetén hiányzik a R. mucosa baktérium

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_leadenpork'>leadenpork / 123RF Stock fotó</a>

Ian Myles és munkatársainak a legújabb eredményei arra utalnak, hogy az atópiás dermatitiszes betegek bőrén a Gram-negatív baktériumok hiánya jellemző. Szembetűnő különbség, hogy a néhány évvel ezelőtt leírt Roseomonas mucosa hiányzik az ekcémás bőrflórából.

A tudományos felismerés a lehetséges terápiás megoldáshoz is elvezetett. A kutatócsoport egy olyan bőrspray-t fejlesztett ki, amivel az egészséges donorok bőréről származó és tenyészetekben felszaporított R. mucosa baktériumok az atópiás dermatitites betegek bőrére juttathatók - spray formájában.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságának, az FDA-nak az engedélyét követően meg is kezdődtek a klinikai vizsgálatok 10 felnőtt bevonásával. A hat héten keresztül hetente két alkalommal a könyökhajlat ekcémás bőrfelületére felvitt készítmény nem vetett fel biztonságossági panaszokat, így öt (9 és 14 év közötti) gyermeknél is elkezdték a készítmény alkalmazását – valamennyi gyulladásos bőrterületen.

Kedvező eredmények születtek a nem placebo-kontrollált vizsgálatban

Mivel a BACTERiAD vizsgálat nem placebo-kontrollált vizsgálat, a terápia hatásossága egyértelműen nem ítélhető meg. Ugyanakkor, a vizsgálatot végző szakemberek szerint ötből négy gyermeknél, illetve tízből hat felnőttnél javultak az atópiás dermatitiszes panaszok, mint az a kórkép súlyosságának leírására használt SCORAD (Score of Atopic Dermatitis)-értékek legalább 50 százalékos csökkenéseiből is kiderül.

A kezelés eredményeként csökkent a bevont betegeknél a topikálisan alkalmazott szteroidok mennyisége, illetve a bőrön található S. aureus-ok száma is visszaesett.

Mellőzni kellene a parabéneket?

A bőrflóra transzplantáció rutinszerű alkalmazását megelőzően további vizsgálatokra van szükség. Egyrészt masszívabb alapokra kell helyezni azt az elképzelést, ami szerint a R. mucosa hiánya és az atópiás dermatitis között ok-okozati kapcsolat áll fenn. Másrészt, placebo-kontrollált, nagy betegszámú viszgálatokban kell igazolni a bőrflóra helyreállítása és az atópiás dermatitis tüneteinek javulása közötti kapcsolatot.

Ami azonban már most is kiindulópontul szolgálhat: vizsgálatok alapján a parabének gátolják a R. mucosa növekedését. Tudva azt, hogy a parabén jellegű konzerválószerek számos, akár az atópiás dermatitises betegek által is gyakran alkalmazott, bőrgyógyászati készítményben (pl. emolliensekben) jelen vannak, a jövőben szükség lehet az alkalmazott készítmények összetevőinek a felülvizsgálatára, illetve a kezelési irányelvek áttekintésére.

  

Forrás: JCI Insight

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés