hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ekcéma ellen szoptatás

Mintegy felére csökken a kamaszkori atópiás ekcéma gyakorisága, ha a gyermek „bababarát” kórházban született, írja a PharmaOnline.

hirdetés

A tinédzserek fele olyan gyakran küzdenek ekcémás panaszokkal, ha az édesanyjukat –közvetlenül a szülést követően – szoptatásra biztatták; derül ki az eddigi legnagyobb esetszámú, a szoptatásnak a gyermek egészségére kifejtett hatását górcső alá vevő ún. PROBIT randomizált vizsgálatból, amelyről a PharmaOnline számol be.

A „bababarát” kezdeményezés eredményre vezetett

Az Unicef által útjára indított Bababarát Kórház kezdeményezés keretein belül Fehéroroszországban az 1990-es években több egészségügyi intézménynek adományoztak „bababarát” elnevezést, amennyiben a szülészeten és újszülött osztályokon dolgozó szakembereik egy előírt képzésen részt vettek. A cél az volt, hogy a szülő nőket a szülést követően azonnal motiválják a szoptatás megkezdésére. A kezdeményezés eredményes volt, mivel azoknak az anyáknak az aránya, akik a gyermeküket legalább három hónapig szoptatták 26,8 százalékkal magasabb volt a „bababarát” csoportban, mint a kontroll-csoportban; ez utóbbiban a nők mindössze 6,9 százaléka szoptatta három hónapig vagy hosszabb ideig a gyermekét.

Több mint tízezer gyermek bevonásával végzett vizsgálat

A PROBIT (PROmotion of Breastfeeding Intervention Trial) vizsgálatba bevont, 1996. június 15-e és 1997. december 31-e között megszületett gyermekek (n= 17 046) idő közben kamaszkorúak lettek. A gyermekeket már negyedik alkalommal vizsgálták meg az orvosok, többek között a bőr egészségét és a tüdőfunkciót is ellenőrizve, illetve az esetleges allergiás megbetegedések szimptómáira is fényt derítő ún. ISSAC-kérdőívet (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) kitöltetve. A vizsgálat negyedik körében 13 557 tinédzser vett részt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A (tovább) szoptatott gyermek ritkábban ekcémás

Amint az a JAMA Pediatrics folyóiratban publikált adatokból kiderül, az annak idején szoptatásra motivált anyák tinédzser korú gyermekei körében 0,3 százalék az atópiás ekcéma gyakorisága, szemben a kontroll-csoportban tapasztalt 0,7 százalékos gyakorisággal. Bár az eltérés nem tűnik jelentősnek, a különbség szignifikáns, és azt jelenti, hogy a tinédzsereknél mintegy fele gyakorisággal fordul elő ekcéma – a csecsemőkori szoptatásnak köszönhetően. Megjegyzendő, hogy a kontroll- és a szoptatott (bababarát) csoportba sorolt gyermekek tüdőfunkciójában és asztmás megbetegedésének gyakoriságában nem mutatkozott szignifikáns különbség.

Érdemes szoptatni

A PROBIT-vizsgálat adatai különösen meggyőzőek tekintve azt, hogy a citált vizsgálatot Fehéroroszországban végezték, ahol az allergiás megbetegedések viszonylag ritkák, és a Nyugat-Európában, valamint a gazdag országokban jellemző, allergia-rizikót fokozó tényezők csak korlátozottan vannak jelen.

Valószínűsíthető, hogy a szoptatás a bélflóra befolyásolásán keresztül hat az immunrendszer fejlődésére, és játszhat szerepet az allergiás kórképek, köztük az ekcémás bőrpanaszok megelőzésében.

Forrás: JAMA Pediatrics, Deutsches Aerzteblatt

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés