hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Metformin COVID-19-ben

A metformint szedő cukorbetegek kilátásai kedvezőbbek COVID-19 fertőzéskor, írja az OTSZ Online.

Megfigyeléses vizsgálatok összesített adatai szerint úgy látszik, hogy a 2-es típusú diabetesben szenvedőkben a metformin szedése csökkenti a COVID-19 halálozás kockázatát, de szakértők szerint az ezt bizonyító randomizált vizsgálatok valószínűleg nem keresztülvihetők.

Dr. Andrew B. Crouse (Hugh Kaul Precision Medicine Institute, University of Alabama at Birmingham) és munkatársainak 2020. július 31-én online, szakmai elbírálás előtt megjelent közleménye 604 diabetesben és ugyanakkor COVID-19-ben szenvedő beteg megfigyeléséről szól. Eredményük alapján a metformin – sok egyéb tényezőhöz való igazítás után – közel 70%-kal csökkentette a halálozást. Dr. Scheen 2020. augusztus 1-én megjelent összefoglalója pedig négy előzetes vizsgálat alapján azt állapította meg, hogy a metformint szedők között alacsonyabb volt a mortalitás

A metforminnak a vércukor-csökkentő hatásán kívüli egyéb (pl. gyulladás-ellenes) kedvező hatása miatt elképzelhető, hogy ez a biguanid befolyásolja a 2-es típusú diabeteses, kórházban ápolt COVID-19-es betegek prognózisát. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a megfigyeléses vizsgálatokban észlelt különböző zavaró tényezők miatt randomizált, ellenőrzött vizsgálatok nélkül nem lehet végső következtetéseket levonni. Ugyanakkor az is elképzelhető a cikkeket kommentáló Dr. Kasia Lipska (Yale School of Medicine, New Haven, Connecticut, USA) szerint, hogy a metformint az egészségesebb, jobb állapotú diabeteszesek szedik, olyanok, akiknél nem állnak fenn a szokásos kontraindikációk és szövődmények, így a körükben tapasztalt kedvezőbb halálozás COVID-19 fertőzésben nem a szernek, hanem a beteg jobb egészségi állapotának tulajdonítható.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés