hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Menopauzális hőhullámok és az agy egészségi állapota

Az OTSZ Online szerint egy amerikai tanulmány kapcsolatot mutatott ki a menopauza környékén jelentkező hőhullámok és az agy vaszkuláris érintettsége között.

A University of Pittsburgh kutatói a Neurology folyóiratban megjelent tanulmányukban korrelációt mutattak ki a menopauza környéki hőhullámok gyakorisága és a leggyakrabban jelentkező menopauzális vazomotoros tünetek (VMS, vasomotor symptoms), valamint a leukoaraiosis (WMHV, white matter hyperintensity volume), azaz az agy kisérbetegsége között. Az új eredmények egyrészt megkérdőjelezik azt a korábbi tézist, miszerint a vazomotoros tünetek a változó korban jóindulatúnak tekinthetők, és csak elhanyagolható klinikai jelentőséggel bírnak, valamint alátámasztják azon korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy a menopauza fokozza a stroke, az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

A változó korú nők 70%-a tapasztal vazomotoros tüneteket, amelyek a nők egyharmadánál gyakoriak és/vagy súlyosak. Korábbi kutatási eredmények szerint ezek a tünetek a szív-érrendszeri egészség romlásával asszociálhatók.

Egy korábbi nézet szerint a hőhullámok kezelése érdekében az érintetteknek csak a normális életvitelt kell követniük, vagyis le kell szokniuk a dohányzásról, és kezelniük kell esetlegesen meglévő cukorbetegségüket és/vagy magas vérnyomásukat. Ha viszont a hőhullámok valóban ok-okozati kapcsolatban állnak a leukoaraiosis súlyosságával, akkor kezelésük igen fontos lenne. Már most vannak olyan vizsgálatok, amelyek eredményei szerint a hőhullámok gyógyszeres kezelése jótékony hatással van a memóriára, azt viszont egyikük sem vizsgálta, hogy ez a leukoaraiosisra is igaz-e, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés