hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Megfelezhetők a pulmonális komplikációk

Egyszerű légzési tréninggel megelőzhető a posztoperatív pneumonia-esetek fele, írja a The BMJ tanulmánya. Szakemberek szerint a módszert valamennyi felső hasi sebészi beavatkozásra váró betegnél fontolóra kellene venni.

Megfeleződött a nagy sebészeti beavatkozások után bekövetkező pneumonia és egyéb súlyos tüdő-komplikáció előfordulása, amikor a műtét előtt a betegeket fizioterapeuta tanította meg légzőgyakorlatokra, amik gyakorlását a betegeknek rögtön a műtéti altatásból való ébredés után el kellett kezdeniük. A kutatók nyilatkozatukban elmondták: eredményeik közvetlenül alkalmazhatók világszerte több tízmillió elektív hasi sebészeti műtét előtt álló beteg esetében.

A hasi sebészeti műtét az iparilag fejlett országokban a leggyakoribb nagyobb sebészi beavatkozás, mellékhatásai közé tartozik a pneumonia vagy a légmell, amelyek magas mortalitást és nagy egészségügyi kiadást eredményeznek.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_olegdudko'>olegdudko / 123RF Stock fotó</a>

Ianthe Boden és munkatársai 441 felnőtt beteget vontak be a vizsgálatukba, akik vagy fizioterapeuta által tartott 30 perces képzésen és légzőgyakorlaton vettek részt, vagy az információs füzetet kapó kontrollcsoportba kerültek, majd a műtét után 14 naponként mérték pulmonális konplikációik előfordulását, rögzítették kórházi tartózkodásuk hosszát, intenzív ápolás iránti szükségletüket, mortalitási adataikat.

Mint az ausztrál és új-zélandi kutatók kifejtik: az intervenciós csoportban a műtét utáni 14 nap elteltével megfeleződött a pulmonális komplikációk – köztük a kórházban szerzett pneumonia – előfordulása, továbbá az abszolút kockázat csökkenése is elérte a 15%-os értéket. Mindez azt jelenti, hogy a becslések szerint minden 7 betegre, aki a műtét előtt megtanulja, majd használja a légzőgyakorlatot, legalább egy súlyos pulmonális komplikáció megelőzése jut.

A kutatók „Preoperative physiotherapy for the prevention of respiratory complications after upper abdominal surgery: pragmatic, double blinded, multicentre randomised controlled trial” című tanulmányuk zárásaként megjegyzik: további kutatásokra van szükség a módszer mortalitásra gyakorolt pontos hatásának megállapítása érdekében.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés