hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Más állapotot a szülészeteken!

A megalázó kórházi bánásmód teszi traumává a szülést, a nők pedig nemigen mernek visszajelezni; egy civil szervezet tenne ez ellen, írja a hvg.hu.

A szülési traumákat próbálja meg kiiktatni a kormány a családbarát szülészetekkel, amelyeknek a kialakítására tízmilliárd forintot fordít. Március elején Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta, „a támogatás célja, hogy a szülés élménye pozitív legyen, senki ne érezze magát kiszolgáltatottnak akkor, amikor a gyermekének életet ad. Célunk, hogy az anyaság előtt álló nők a lehető legnagyobb szakértelemmel és legjobb felszereltséggel találkozzanak minden szülészeten.” Arról azonban nem esett szó, hogy milyen kritériumok alapján szeretnék ezt megvalósítani.

A családbarát szülészetek megvalósíthatóságáról nagyon határozott véleménye van szakmai és személyes tapasztalatok alapján is a Másállapotot a Szülészetben! Mozgalomnak, amely az elmúlt két évben ráirányította a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira.

Roszik Linda klinikai szakpszichológus szerint az olyan szülést kísérő epizódok, mint az orvos durvasága vagy az anya kétségbeesettsége semmilyen formában nem jelenik meg egy szülés során készített dokumentációban. Holott a szülésélmény az élete végéig az anyával marad, épp ezért elengedhetetlen az ő tapasztalataikat is figyelembe venni a lehetséges fejlesztéseknél. Egy szülés ugyanis traumatikus lehet akkor is, ha fizikailag rendben folyt le.

A mozgalom szerint a bánásmód és az anyai megélés két meghatározó eleme a szülésnek, és jelenleg Magyarországon egyiket sem monitorozzák, nincsenek visszajelző rendszerek, korszerű, országos szülészeti irányelvek, ez pedig nagyon nehéz helyzetbe sodorja a nőket.

Épp ezért fontosak a nők, anyák visszajelzései, hiszen ezek hiányában a fejlesztés irányát nem lehet meghatározni – mondja Keszler Viktória közgazdász, dúla, szülésfelkészítő oktató. „Fontos belegondolni, hogy vajon a nők mernek-e visszajelezni. Hogy egy olyan társadalomban, ahol mindig az a kérdés, hogy minden rendben volt-e a szülés alatt, egészséges-e a kisbabád, el merik-e mondani, hogy mi történt velük. A női megélések közvetítése a mozgalom egy fontos célja. De cél az is, hogy olyan helyet teremtsünk, ahol az anyák kimondhatják, ami fáj. Senki nem fogja nekik azt mondani, hogy ez nem számít, hiszen a babád jól van, senki nem kérdőjelezi meg az élményt.”

Bővebben a hvg.hu portálon.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés