hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

WHO irányelv: kevesebb beavatkozást a szüléseknél!

Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon – olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak, közli a Magyar Idők.

Az elmúlt húsz évben jelentősen emelkedett a szülés folyamatába való beavatkozások, köztük a szülést felgyorsító, sok helyen rutinszerűen adott oxitocininfúzió és a császármetszések aránya – mondta el Olufemi Oladapo, a WHO reproduktív egészségi osztályának kutatója a Magyar Idők közlése szerint.

Noha a beavatkozások az anyának és gyermekének akarnak segíteni, káros mellékhatásaik lehetnek – áll a csütörtökön Genfben bemutatott új irányelvekben. Ha a szülés normálisan folyik és mind az anya, mind a baba jó állapotban vannak, akkor nincs szükség beavatkozásra. Évente 140 millió baba születik, többségük anyai és gyermeki szövődmények nélkül a WHO adatai alapján.

A 26 új irányelvben a szervezet hangsúlyozza, hogy minden születés más és más, ellentmondva annak a szabálynak, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, ha a méhszáj nem tágul óránként egy centimétert, mivel ez a szabály „életszerűtlen” és gyakran vezet a császármetszések számának emelkedéséhez. A császármetszések arányának 10-15 százalék fölé emelkedése nem vezetett az anyai és gyermeki halálozási arányok jelentős csökkenéséhez – mutatott rá Metin Gülmezoglu, a WHO munkatársa. A WHO új ajánlásai szerint több időt kell hagyni a nőknek szülés közben, az egészségügyi szakembereknek tiszteletben kell tartaniuk az anya kívánságait.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés