hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Már nem csak a bárányhimlőparti dívik...

Amerikában úgynevezett kanyarópartikat tartanak a gyerekeknek, hogy kanyarós társuktól elkapják a betegséget, hangzott el a KlubRádióban.

Az emberek nem tájékozottak a kanyaróval kapcsolatban – vélekedett a KlubRádió Fülbevaló című műsorában dr. Kulcsár Andrea gyermekgyógyász és védőoltási szaktanácsadó. Gyakran a szülők nem tudjál, melyek azok a betegségek, amelyek ellen a védőoltások vannak, és sokszor összekeverik, melyik oltásról és milyen betegségről van szó. Viszont az oltásellenes oldalakra rendre rátalálnak az interneten, és azokat a téves eszméket, amik terjednek, de nincsen valóságalapjuk.

Ennek eredménye, hogy Amerikában úgynevezett kanyarópartikat tartanak. A szülők olyan közösségbe viszik a kisgyerekeket, ahol van kanyarós gyerek, és elkapják tőle a betegséget. De Bécsben is voltak kanyaró- és bárányhimlőpartik – ezek a gyermekorvos szerint kimondottan veszélyesek.

Az oltásellenesek az olyan, számukra misztikus betegségeket mint az autizmus vagy a sclerosis multiplex, hajlamosak a védőoltásokra fogni. Egyre több betegségről derül ki, hogy genetikai meghatározottsága van, az ilyen felfedezések után a védőoltásellenesek azonban általában csendben hallgatnak. De nemcsak a laikusokkal van gond, még egyes szakorvosok is osztanak oltásellenes nézeteket – és ez egyáltalán nem hungarikum.

Ha az oltási programot abbahagyjuk, a természet visszaüt, és a védőoltásokkal megelőzhető fertőzések visszaveszik az uralmat. Eredetileg 2020-ra akarták eltüntetni a kanyarót a bolygónkról - ahogy a feketehimlőt sikerült -, de ez nem fog sikerülni, hiszen most is járvány van Európában, aminek oka részben az oltásellenesség, részben az, hogy sokan nem jutnak védőoltáshoz.

A védőoltásokkal szembeni szkeptikus szülők többsége inkább csak kétkedő, akik téves információkkal találkoznak, és nem tudják, minek higgyenek. Ők felvilágosítással meggyőzhetők a szakember szerint. Nem szabad a kételkedőket lehengerlő módon mindenféle információkkal ellátni, és azonnal beoltani. Kulcsár Andrea azt mondta, éppen a kételkedés miatt fontos, hogy előbb informálják a beteget, aki maga kell belássa, hogy a védőoltás fontos és jó.

(forrás: Klubrádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés