hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Magyar rekordok a szervátültetésekben

Tavaly több mint 500 szervátültetés történt Magyarországon, miközben jelenleg mintegy ezer ember vár valamilyen új szervre, derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája évértékelőjéből, amit az Infostart idéz.

Magyarországon tavaly 168 elhunyt donorból összesen 505 donorszervet távolítottak el, és további 45 élő donor veséjét ültették át – tájékoztatott Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának vezetője.

Az év során 119 donorszerv érkezett külföldi donorokból az országba. Összesen 335 veseátültetés volt, 80 májátültetés, 62 szívátültetés - utóbbiból soha nem hajtottak még végre egy év alatt ilyen sokat.

Soha nem volt még ilyen sok tüdőátültetés, tavaly 23 ilyen életmentő beavatkozást végeztek a Semmelweis Egyetem orvosai az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinikán. További öt kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés történt még az országban.

Az országban jelenleg ezren várnak új szervre – tette hozzá Mihály Sándor. Egy elhunyt donor veséjére 3-3,5 évet kell várakozni. Ez soknak tűnhet, de uniós összehasonlításban nem állunk rossz helyen. Németországban például több mint 7 évet kell várni egy hasonló beavatkozásra. A többi szerv esetében életmentő szervátültetésekről van szó, ott a várakozási idő egy éven belüli, mondta Mihály Sándor.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés