hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Létrejött az integrált urológiai klinika Debrecenben

Két telephelyen: a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson, egységes vezetés alatt, egységes klinikai elvek szerint folytatja működését a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika.

A Klinikai Központ 2021-ben indított integrációs folyamatának újabb jelentős állomásához érkezett. A Kenézy Gyula Campuson eddig önálló ellátási egységként működő Urológiai és Andrológiai Osztály az Urológiai Klinikába olvadt, így létrejött az egységes irányítású, két telephelyen működő Urológiai Klinika.

A Klinikai Központ integrációs folyamatának fontos célkitűzése az ellátás párhuzamosságainak felszámolása, az adott szakterületen belüli beavatkozások helyének optimalizálása, a betegutak újragondolása, mindezek a betegellátás minőségének és biztonságának javítása érdekében. Az urológiai szakellátás átdolgozott koncepciója is ezen célok érdekében került kialakításra. Nagy örömömre szolgál, hogy az integrált Urológiai Klinika létrejöttét immáron bejelenthetjük – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Az integrált intézményt Flaskó Tibor habilitált egyetemi docens vezeti. Az igazgató legfőbb célja az egységes klinikai szemlélet kialakítása a két campuson működő klinikán (Fotó: unideb.hu)
Az integrált intézményt Flaskó Tibor habilitált egyetemi docens vezeti. Az igazgató legfőbb célja az egységes klinikai szemlélet kialakítása a két campuson működő klinikán (Fotó: unideb.hu)

Az integrált klinika vezetőjeként az egyik első és legfontosabb feladatom az egységes szemlélet kialakítása, amely a betegellátás szempontjából a legoptimálisabb, és tovább erősíti a szakmai tevékenységünket. Meggyőződésem, hogy a szakmai fejlődés szempontjából kiemelten fontos a specializáció is, hogy minden kolléga megtalálja a szakmának azt a specifikus részét, ahol a legjobb teljesítményt tudja nyújtani – mondta a hirek.unideb.hu-nak Flaskó Tibor, a DE Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika az onkológiai sebészet területén, a nyílt és a laparoszkópos műtétetekben is vezető szerepet tölt be Magyarországon. A klinika szakemberei kiemelkedő tevékenységet folytatnak többek között a laparoszkópiás radikális prosztatektómiában, a vesedaganat műtéteiben, a részleges vagy teljes veseeltávolításban, a nyílt húgyhólyag- eltávolításban, illetve a hímvesszőrák miatti nyirokcsomó-eltávolításban. 

A legújabb módszereket alkalmazzák a vesekősebészetben is, többek között a háton fekvő, illetve a húgycsövön keresztül flexibilis, hajlékony eszközzel végzett vesekő-eltávolítást, valamint a két eljárás kombinációját. A prosztatasebészetben, illetve a húgycső és a hímvessző plasztikai sebészetében egyaránt hazai és nemzetközi elismertséget szereztek a klinika szakemberei, több magyar és külföldi urológus az intézményben sajátítja el az itt alkalmazott módszereket. A klinika vezetője fontosnak tartja a folyamatos innovációt, az ellátás további, európai színvonalú fejlesztését.

Nagy előrelépést jelenthet a közeljövőben tervezett robotasszisztált technológia bevezetése. Az urológiában a robotsebészet egyik alkalmazási területe a teljes prosztataeltávolítás, de a robottechnológia a vesesebészetben, a vesedaganatok kimetszésénél is eredményesen alkalmazható. A másik fejlesztési terület az alsó húgyúti endoszkópos vesekő-eltávolítás, amelyet kiegészítenénk a vesekövesség esetén alkalmazott robottal. Célunk továbbá a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén kifejlesztett műtéti technika elterjesztése, ami lehetővé teszi, hogy a húgycsövön keresztül végezzünk olyan műtétet, amit korábban csak nyílt operációval lehetett megtenni. Már van erre speciális eszközünk, de lézeres prosztata műtéttel tervezzük ezt tovább fejleszteni – sorolta Flaskó Tibor.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ december elsejével létrejött integrált Urológiai Klinikájának vezetője Flaskó Tibor habilitált egyetemi docens, munkáját a Kenézy Gyula Campuson szakmai koordinátorként Szűcs Miklós klinikai főorvos segíti, vezetői megbízásaikat Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vették át.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés