hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Különleges magyar újítás segíthet túlélni az infarktust

Egy kis eszköz és a távkonzultáció elég ahhoz, hogy fele annyian haljanak meg szívinfarktusban a kórházakban – hangzott el azon az orvosszakmai rendezvényen, ahol az ország vezető kardiológusai és háziorvosai vettek részt. A transztelefonikus EKG (TTEKG) rendszer elviszi a legképzettebb kardiológusok szakértelmét a legtávolabbi településekre is.

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. 2018-ban közel kétszer többen haltak meg emiatt, mint valamilyen daganatos betegségben, a GKI adatai szerint. Ezért is fontos ennek a magyar fejlesztésnek a használata.

Több mint 50 százalékkal csökkent a halálozások száma azokban az esetekben, ahol a transztelefonikus EKG-t és a mögötte álló betegirányítási és konzultációs rendszert használták a mentősök és orvosok akut szívelégtelenség esetén – közölte dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára.

A TTEKG egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. A csoda mégsem ebben, hanem az eszköz mögötti rendszerben rejlik. A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik. A TTEKG segítségével így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak.

A mentőszolgálat teljes egészében csatlakozott a rendszerhez

A mentőszolgálat mára teljes egészében csatlakozott a rendszerhez, ráadásul a hazai mentőautók háromnegyedét már a legmodernebb TTEKG készülékekkel szerelték fel. Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a szimpóziumon elmondta: „Egy utolsó kis faluban Magyarországon a legalapszintűbb mentőegységünk előveszi a tabletet és ezt a digitális eszközt, elkészít egy EKG képet, amit tűélesen lát a tabletjén, 2 ujjal rá tud nagyítani és elküldi egy kardiológus professzornak, egy centrumba, percek alatt szakmai konzultációt tudnak lefolytatni. Én azt gondolom, hogy ennél nagyobb bizonyíték arra nem kell, hogy igenis a magyar egészségügynek vannak olyan területei, amik bőven megelőzik a világot”, emelte ki.

A terepen bizonyított a rendszer

Az IMS orvosigazgatója, dr. Bárány Tamás kardiológus rámutatott, az Észak-alföldi Régióban 3 év adatait feldolgozó kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a STEMI-s betegek esetében az IMS -TTEKG rendszer alkalmazásával 50 százalékos mortalitássökkenést sikerült elérni.

Dr. Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának intézetigazgatója kiemelte, hogy ezzel az eszközzel egyre több orvos képes egyre magasabb szinten és azonos minőségben ellátást nyújtani a földrajzi helytől függetlenül. Ezért is örül annak, hogy tavaly óta már a háziorvosok 10 % is csatlakozott a TTEKG rendszeréhez, és náluk a mindennapi rendeléseken is használható az eszköz.

A világon egyedülálló a rendszer

Dr. Tóth Kálmán professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának igazgatója szerint a világon sok helyen dolgoznak hasonló mobil eszközökkel, de olyan, amelyik mögött ilyen komoly szekértői/szakorvosi hálózat állna, csak Magyarországon létezik. „Vannak okos eszközök, csak a legfontosabb szereplő hiányzik belőlük, a szakértő, az a bizonyos emberi agy. Most viszont itt van egy olyan konzultációs rendszer, ahol az ország vezető kardiológusaival lehet adott esetben pillanatok alatt kontaktust létesíteni és konzultálni. Ez a TTEKG sikere, ez az ország következő nagy egészségügyi innovációja.”

(forrás: contentmore.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.