hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kockázatosak a házilag készített fényvédők

A házilag készített „naptejek” használata az esetek túlnyomó többségében nem nyújt (kellő mértékű) fényvédelmet, írja a PharmaOnline.

A nyári időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a fényvédelemre. Hat hónapos életkortól mindenkinek javasolt a megfelelő típusú és SPF-faktorú fényvédő készítmény alkalmazása (hat hónapos kor alatt a direkt napozás kerülendő), írja a PharmaOnline.

Kétes minőségű és hatású „homemade” fényvédők

Egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes összetételű, „bio” termékek iránt, ami egyre inkább népszerűvé és elterjedtté teszi a házilag készített fényvédő termékeket. Az interneten is számos recept fellelhető. A receptek közkézen forognak; van például olyan fényvédő készítmény, aminek a Pinterest-en fellelhető receptjét már több mint 21000-szer elmentették.

Aggodalomra ad okot, hogy a közösségi médiákban és az internetes oldalakon a házilag előállított fényvédő termékeket a gyáriak biztonságos alternatívájaként hirdetik, miközben azok minőségét nem ellenőrzik, és az általuk kínált fényvédelem jelenléte/mértéke erősen megkérdőjelezhető.

A házilag készített fényvédők kétharmada „nem működik”, egyharmada pedig alig

A floridai Nationwide Children’s Hospital kutatói az egyik hazánkban is ismert és használt közösségi oldalról, a Pinterestről, gyűjtöttek össze 189 fényvédő készítmény előállítását bemutató receptet. A Pinteresten megtalálható leírások a napvédő termékek 95 százalékát pozitív hatással ruházták fel, és ennek megfelelően ajánlották. Amikor azonban a kutatók a termékek által kínált fényvédelmet szakszerűen megvizsgálták, kiderült, hogy a receptek döntő többsége nem kínál megfelelő mértékű fényvédelmet.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A nagyító alá vett fényvédő receptek 68 százaléka – noha fényvédőként hirdetik – mindössze hamis biztonságérzetet kelt a felhasználóban, és nem nyújt fényvédelmet. A receptek alapján készített termékek mindössze 33 százaléka kínált fényvédelmet, de az SPF-értékek ebben az esetben széles skálán mozogtak, SPF 2 és SPF 50 között.

Óva intenek a kutatók a házilag gyártott fényvédőktől

A „csináld magad” akció keretén belül előállított napozó termékek döntő többsége nem kínál megfelelő fényvédelmet, ugyanis egyáltalán nem, vagy nem kellőképpen véd az ultraibolya sugárzással szemben – derül ki a floridai eredményekből.

A szakemberek a gyárilag előállított, ellenőrzött minőségű, garantált SPF-értékű termékek használatát javasolják. Emellett, felhívják a figyelmet arra, hogy a termékeket a lejárati időt követően ne használják. Továbbá, abban az esetben se alkalmazzák a fényvédő terméket, ha annak a konzisztenciája, színe megváltozott.

(Forrás: Health Commun)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés